Podnijete krivične prijave protiv predsjednika Srbije i ministra policije

1
Radiosarajevo.ba
Podnijete krivične prijave protiv predsjednika Srbije i ministra policije
Foto: Arhiv / Vučić i Vulin

Potpredsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da su Republičkom javnom tužilaštvu podnijete krivične prijave protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra policije Aleksandra Vulina.

Vučević, Vučićev partijski kolega, rekao je da su u krivičnoj prijavi pobrojani navodi "plasirani delimično u medijima, a delimično od predstavnika bivšeg režima (opozicije)", koji predsjednika Srbije i ministra policije dovode u vezu sa grupom Veljka Belivuka. Belivukovu grupu tužilaštvo tereti za najteža krivična djela - između ostalog, ubistva i trgovinu drogom.

"Tražimo da nadležno tužilaštvo utvrdi sve činjenice i javnost dobije odgovor kakav zaslužuje", rekao je on. Vučević ocijenio da se bez te krivične prijave "sve svodi na mogućnost spekulacija i različitih tumačenja".

Istraživački novinari u Srbiji objavili su da su Belivuk i pojedini članovi njegove grupe tokom saslušanja izjavili da su im predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici, među kojima je i ministar policije Aleksandar Vulin, "tražili više usluga"- od kontrole tribina, do suzbijanja pojedinih antivladinih protesta, piše Slobodnaevropa.org.

Opozicija je u međuvremenu tražila da se ispitaju navodne veze Belivuka sa vrhom vlasti u Srbiji.

Uz Vučevića je krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina podneo funkcioner Pokreta socijalista Đorđe Komlenski. Na čelu te partije, koalicionog partnera Srpske napredne stranke, je ministar policije Aleksandar Vulin.

"Očekujemo da tužilaštvo ima konstantnu komunikaciju s našim punomoćnikom, da budemo obavešteni o svim radnjama, hoćemo da budemo aktivni učesnik u postupku. I ja kao građanin i diplomirani pravnik verujem samo u ovakav put utvrđivanja činjenica, verujem u pravosudni sistem", dodao je Vučević.

Vučić i Vulin su ranije najavili da će funkcioneri njihovih stranaka podnijeti krivičnu prijavu. Predsjednik Srbije je 1. augusta za Radio-televiziju Srbije izjavio da će prijava protiv njega i Vulina biti podnijeta "kako bi se utvrdila istina".

Viši sud u Beogradu produžio je 2. avgusta Belivuku i još 26 okrivljenih pritvor do 30 dana, dok je još troje iz njegove grupe pušteno da se brani sa slobode. Optužnicom se terete za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nedozvoljeno držanje oružja.

Početkom decembra prošle godine, funkcioner SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podnio je krivičnu prijavu protiv Vučića i njegovog brata Andreja, kako bi se utvrdilo da li su povezani sa "slučajem Jovanjica" i da li su imali kontakte sa vlasnikom tog poljoprivrednog dobra na kojem je uzgajana marihuana.

Krajem januara tužilaštvo je saopštilo da braća Vučić nemaju nikakve veze sa Jovanjicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije