Podnešena žalba na rješenje o izručenju

Radiosarajevo.ba
Podnešena žalba na rješenje o izručenju

Advokat Slobodan Perić potvrdio je Srni da je danas podnio žalbu na rješenje Suda BiH prema kojem su ispunjeni uslovi da osamdesetogodišnji Srbin Mile Dakić bude izručen Hrvatskoj, gdje je 1999. godine osuđen u odsustvu.

"Žalbu sam predao faksom Apelacinom vijeću, a predaću i poštom i to je dovoljno da bude podnesena u žalbenom roku", naveo je Perić koji je u žalbi istakao da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

On je naveo da uslovi za izučenje nisu ispunjeni onako kako je to sud naveo zbog toga što nije kompletna ekstradiciona dokumentacija koju je Hrvatska bila obavezna da dostavi, dodajući da Dakić neće imati pravedno suđenje u Hrvatskoj, jer je riječ o sudu u Karlovcu koji ga je bez ijednog dokaza osudio na 20 godina.

"Taj isti sud oslobodio Mihajla Hrastova za ubistvo 13 srpskih civila na koranskom mostu i ranjavanje dvojce, nad kojima je izvršeno i skrnavljenje njihovih leševa. Taj sudu je svojom praksom dokazao da ima dvostruke aršine", naglasio je Perić.

On je izrazio nadu da će Hrvatska odustati od zahtjeva za izručenje Dakića, jer državi koja stane iza takve presude nije mjesto u EU.

"Osuditi čovjeka, književnika, istoričara, koji nikada u životu nije uzeo oružje u ruke, na 20 godina zatvora bez ijednog dokaza za navodno podsticanje na krivično djelo, a istovremeno oslobađati zločince poput Hrastova, ubicu srpske porodice Zec, poput Rahima Ademija za Medački džep, onda je prosto nevjerovatno da su takvoj državi otvorena vrata EU", rekao je Perić.

On je istakao da Apelaciono vjeće može odbiti žalbu, ali da je odluka o ekstradiciji u rukama ministra pravde BiH.

Dakić je naglasio da će pokrenuti ponovni postupak u slučaju svog klijenta u Hrvatskoj, za koju je najbolje da povuče taj postupak.

Granična policije BiH uhapsila je 26. maja Mileta Dakića, 80-godišnjeg Srbina iz Vojnića, na graničnom prelazu Rača, prilikom ulaska iz Republike Srpske u Srbiju. Dakić je u Hrvatskoj osuđen za podstrekavanje na ubistvo hrvatskih policajaca tokom rata.

Hrvatski sud u Karlovcu proglasio ga je krivim 1999. godine da je u avgustu 1991. na području Vojnića nagovarao pet osoba da postave zasjedu i pucaju na hrvatsku policijsku patrolu, kada su trojica hrvatskih policajaca ubijena 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije