Podignuta optužnica protiv Milana Bandića

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Milana Bandića

Zbog afere "Agram" protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i još 15 osoba te dva trgovačka društva USKOK je danas podignuo optužnicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Osumnjičeni na čelu sa zagrebačkim gradonačelnikom sumnjiče se za kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem, utaju poreza ili carine, sprečavanje dokazivanja, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, poticanje na davanje lažnog iskaza te zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem. 

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s tvrtkom "CIOS", vlasnika suokrivljenog Petra Pripuza i tvrtkom "Bramgrad projekt" Mranka Mihaljevića. USKOK-u je sporno i financiranje predsjedničke kampanje 2009. godine kada je, navodno, oštetio gradski i državni proračun.

Prema optužnici, Bandić je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, kao i za korištenje funkcije gradonačelnika i društvenog položaja za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Za aferu "Agram" vežu se malverzacije sa više od desetak miliona kuna (1,32 miliona eura).

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije