'Podgoricom krv će liti, gej parade neće biti!'

Radiosarajevo.ba
'Podgoricom krv će liti, gej parade neće biti!'

Crnogorska policija sukobila se sa oko 150 protivnika gay parade, koji su pokušali da uđu u dio grada u kojem se održava ta manifestacija. Policija je upotrijebila pendreke i suzavac da bi rastjerala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama.

Prva Parada ponosa u Podgorici, u kojoj je učestvovalo oko stotinu LGBT aktivista iz cijelog regiona, ambasadora i javnih ličnosti završena je. Dok se učesnici Prajda razilaze, širi centar Podgorice je i dalje pod potpunom blokadom. Iz policije je poručeno da su preduzete sve mjere da ne dođe do većih incidenata.

Na par stotina metara od povorke bačen je suzavac u centru grada, ali oko stadiona Budućnost, Sportskog centra i hrama Vaskrsenja, par stotina metara daleko od mjesta gdje je otpočela povorka, okupile su se protivnika Parade.


Prema nezvaničnim informacijama, policija je braneći se od napada huligana bacila suzavac u grupu od 50 osoba. 

Jake policijske snage su i dalje prisutne i raspoređene u 'koncentričnim krugovima', a kako javljaju Vijesti.me, u sukobu huligana i policije ima povrijeđenih.

Oko 2.000 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica, napravili su nekoliko “prstenova” oko maršute kojom je održana parada, a centar grada nadlijeće policijski helikopter.

Učesnici parade, koja se održava pod sloganom 'Crna Gora ponosno', prošetali su centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad. U povorci su se mogle vidjeti zastave duginih boja i transparenti na kojima piše 'Žena, majka, lezbejka' i 'Gej je ok'.

U govoru ispred Skupštine Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres poručio je da je "današnja parada pokazatelj da je podrška vlasti suštinska, a ne deklarativna.

''Za kratko vrijeme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena'', poručio je on. 

Operativnom štabu, na čijem čelu su rukovodeći ljudi uniformisane policije u Podgorici Jovica Rečević i pomoćnik direktora Nikola Janjušević, u proteklih nekoliko dana stigli su brojni podaci da se pojedine grupacije pripremile čak i specijalne praćke za gađanje ciljeva sa velike udaljenosti, a pijačni prodavci su posvjedočili policiji kako su ovih dana prodali više stotina crnih kapa koje su bile vrlo tražene. Riječ je o kapama od kojih se lako mogu napraviti fantomke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije