Podgorica: Odobrena Parada ponosa 20. oktobra

Radiosarajevo.ba
Podgorica: Odobrena Parada ponosa 20. oktobra

Prizor sa prve crnogorske Parade ponosa, održane u Budvi

Crnogorska policija odobrila je održavanje Parade ponosa, koja je zakazana za 20. oktobar u Podgorici i započela bezbjednosne pripreme za taj događaj, javlja Tanjug.

Policija je formirala poseban Operativni štab, koji je zadužen za to da prva protestna povorka LGBT osoba u Podgorici prođe bezbjedno.

Neophodno je, kako se navodi, izvršiti procjenu neophodnog broja policijaca koji će obezbjeđivati maršrutu učesnika Parade ponosa. Ta ruta još nije do kraja definisana, a i kada bude određena držaće se u tajnosti iz bezbjednosnih razloga.

U obezbjeđivanju Parade ponosa, kako se navodi, biće angažovani kompletni sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice, svi interventni vodovi i drugi uniformisani policajci i inspektori u civilu. Oni će biti raspoređeni na maršruti povorke, ali i u drugim dijelovima Podgorice, kako bi se spriječili neki drugi incidenti i napadi u znak bunta zbog održavanja parade.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević izjavio je da će policija obezbijediti da održavanje prve parade u Podgorici, koja je najavljena za 20. oktobar, prođe mirno.

“Policija će preduzeti sve aktivnosti iz svoje nadležnosti da obezbijedi predstojeću Paradu ponosa, a izuzetno je važno da što veći broj aktera na društvenoj sceni pošalje pozitivne poruke tim povodom”, izjavio je Konjević danas.

Parada u Budvi završila neslavno

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom: žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je rezultovalo privođenjima i povredama.

Prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podnio je nedavno ostavku u toj organizaciji, zbog, kako je naveo, svakodnevnih prijetnji koje više nije mogao da podnese.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije