Podgorica: Eksplozivna naprava u dvorištu novinara

Radiosarajevo.ba
Podgorica: Eksplozivna naprava u dvorištu novinara

NovinarVijesti i Monitora Tufik Softić sinoć je ponovno, nakon šest godina, bio meta napada kada je u dvorište njegove obiteljske kuće u Beranama bačena eksplozivna naprava, pišu podgoričke Vijesti, prenosi Tanjug.

Eksploziv su bacile, za sada nepoznate osobe oko 22 sata, a na manje od metra od Softićevog automobila koji je parkirao dvadesetak minuta ranije. Softić, koji je ranije bio novinar Republike, rekao je da je u kući bio sa suprugom i djecom, kada je odjeknula detonacija. Automobil, kako je rekao, nije oštećen pa policija sumnja da je riječ o "šok-bombi".

"Automobil sam parkirao na mjesto gdje ga i obično parkiram, što je nepunih pet metara udaljeno od mjesta gdje su me 2007. napali i pretukli još nepoznati napadači. Što se mene tiče, i prije tog napada konstantno pišem o kriminalu i kriminalcima, ali nikada nisam imao prijetnje ili neke druge neugodnosti ", rekao je Softić.

Vijesti pišu da je ministar unutarnjih poslova Raško Konjević sinoć telefonom razgovarao sa Softićem, iskazavši na taj način osobno interesiranje za cijeli slučaj. Savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije Tamara Popović je potvrdila Vijestima da je ispred Softić kuće bačena eksplozivna naprava.

"U dvorište obiteljske kuće Tufika Softića u blizini njegovog automobila bačena je eksplozivna naprava. Prema preliminarnim rezultatima riječ se o šok bombi, ali ćemo tek sutra (danas, op.pr.), kada bude završen očevid, izuzeti i veštačeni tragovi, znati o kom eksplozivu se radi. Službenici Centra sigurnosti Berane, u suradnji s  Tužiteljstvom, poduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju rasvjetljavanja tog događaja ", rekla je Popovićeva.

U reagiranju na ovaj incident, glavni i odgovorni urednik Vijesti Mihailo Jovović je rekao da je to dokaz da u Crnoj Gori nisu sigurne "oni koji hoće profesionalno raditi i ne žele saginju glavu i zatvaraju oči pred bolestima ovog društva". On je kazao da država nije otkrila niti profesionalno istraživala napade na novinare, jer se u protivnom ne bi "oni s dna društva, po pravilu povezani sa vladajućom 'elitom' u politici i ekonomiji, usuđivali naređuju i izvršavaju ovakve stvari".

"Iako bez mnogo nade da će policija i tužiteljstvo u ovom slučaju biti uspješniji nego do sada, Vijesti zahtijevaju od ministra Konjevića i direktora Stojanovića da se ološ koja je ovo počinila i / ili naložila, hitno pronađe i kazni, a Tufik i njegova obitelj i imovina zaštite. Verbalna podrška i osude napada su prvi i najlakši korak, ali je krajnje vrijeme da policija i tužiteljstvo počnu raditi profesionalno, bar onoliko koliko to čine novinari Vijesti", poručio je Jovović, javila je Fena.

List podsjeća da je Softić pretučen 1. novembra 2007, kada su ga dva maskirana napadača udarali palicama po glavi i teško ozlijedili. Osobe koje su tada brutalno pretukle Softića, još nisu izvedene pred lice pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije