Počelo suđenje stoljeća u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje stoljeća u Hrvatskoj


HDZ kao prva optužena politička stranka, njen bivši predsjednik i hrvatski premijer Ivo Sanader te još nekoliko bivših stranačkih dužnosnika jutros, 16. aprila, se našlo na zajedničkoj optuženičkoj klupi u slučaju Fimi media, jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, u kojoj ih se tereti za izvlačenje više od 70 miliona kuna (oko 10 milona eura) iz državnih institucija i preduzeća.

Sanaderu i HDZ-u, te bivšim dužnosnicima stranke – glasnogovorniku Ratku Mačeku, rizničaru Mladenu Barišiću i blagajnici Branki Pavošević kao i vlasnici marketinške agencije "Fimi media" po kojoj je slučaj dobio ime - Nevenki Jurak, sudi vijeće sutkinje Ivane Čalić, a USKOK zastupa tužiteljica Željka Mostečak, objavila je Fena.

Suđenje je počelo čitanjem sadržaja jedne od najvećih optužnica u historiji hrvatskog pravosuđa, više od 550 stranica, nakon čega će optuženici i predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan biti pozvani da se očituju o krivici.

U dosadašnjem dijelu postupka jedino su Sanader i Maček odbacili krivicu, dok je HDZ-ova odbrana ustvrdila da su optuženici, koje se tereti da su državnim novcem punili stranački "crni fond", radili bez znanja predsjedništva stranke. Oko 31,6 miliona kuna navodno je od 2003. do 2009. završilo u HDZ-ovu "crnom fondu", a 15 miliona kod Sanadera.

Sanader je na jutrošnjem ročištu, upitan šta je po zanimanju, zastao, promislio pa odlučio: "Pa, doktor znanosti".

Barišić, Pavošević i Jurak priznali su krivnju, no nisu se nagodili s USKOK-om kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u suradnji s Fimi medijom, također "izvlačio" novac iz državnih institucija i preduzeća

Na suđenju će se ispitati najmanje 150 svjedoka, koliko ih je prihvaćeno na pripremnom ročištu.

Inače, iz afere vezane uz nezakonito punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" proistekle su još četiri optužnice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije