Počelo iznošenje dokaza za Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
Počelo iznošenje dokaza za Srebrenicu

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu iza zatvorenih vrata iskaz je dao zaštićeni svjedok KDŽ-456, a nastavljeno je i sa unakrsnim ispitivanjem vojnog eksperta Tužilaštva Ewana Browna. 

Svjedočenje KDŽ-456 ostalo je nedostupno javnosti budući da je zatvorena sjednica najviši nivo zaštite identiteta svjedoka u Haškom tribunalu. 

Kada je zasjedanje otvoreno, tužioci su u sudnici nagovijestili da će 24. novembra početi sa izvođenjem dokaza o dijelu optužnice koja Karadžića tereti za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine. 

Prvi srebrenički svjedok iskaz će dati pod pseudonimom KDŽ-039, ali bez drugih zaštitnih mjera, poput skrivanja lika ili elektronske izmjene glasa. 

Karadžićeva Odbrana zatražila je da on svjedoči pod punim imenom, dovodeći u pitanje svrhu pseudonima kao zaštitne mjere ukoliko je lik svjedoka vidljiv. 

Tužilaštvo se tome usprotivilo, uz obrazloženje da je sam svjedok zatražio pseudonim i da je pod njim već svjedočio u Haagu. 

Nerma Jelačić, glasnogovornica Haškog tribunala, kazala je da će KDŽ-039 govoriti o tome kako je preživio strijeljanje u selu Orahovac kod Zvornika, gdje su ga, sa stotinama drugih Bošnjaka, prebacile snage Vojske Republike Srpske (VRS) nakon što su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu. 

Prema optužnici protiv Karadžića, VRS je 14. i 15. jula u Orahovcu ubila oko 1.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice. Između ostalog, Karadžiću se na teret stavlja genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, teror nad građanima Sarajeva i uzimanje međunarodnih predstavnika za taoce. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije