Počela nastava na romskom jeziku u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Počela nastava na romskom jeziku u Srbiji

Nastava na romskom jeziku u osnovnim školama počela je samo za đake u Vojvodini, dok se u ostalim dijelovima Srbije može očekivati početkom drugog polugodišta.

Đaci u Vojvodini počeli su da pohađaju nastavu romskog jezika sa elementima nacionalne kulture, međutim, iako je bilo najavljivano da će od početka nove školske godine i u ostalim osnovnim školama u Srbiji biti uveden romski jezik, to se nije dogodilo, kaže predsjednik Nacionalnog savjeta Roma Vitomir Mihajlović.

"Neispunjavanje svih uslova kada je u pitanju standardizacija romskog jezika, nedovoljan i neadekvatan kadar koji će sprovoditi programe i nedostatak udžbenika omeli su plan da se od septembra krene sa nastavom. Ipak, očekujem da nastava u ostalim osnovnim školama počne u drugom polugodištu", rekao je Tanjugu Mihajlović.

On je naveo i da se oko 6.000 pripadnika romske nacionalne manjine, od čega oko 1.800 na teritoriji Vojvodine i oko 4.000 na ostaloj teritoriji Srbije, izjasnilo da želi slušati i izučavati maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

Mihajlović je ukazao i da je najveće interesovanje na jugu Srbije, ali i da su Beogradu očekivanja Nacionalnog savjeta iznevjerena.

"U Beogradu živi oko 100.000 pripadnika romske nacionalne zajednice i imamo najveći broj dece koja pohađaju osnovno obrazovanje, ali i najmanji broj onih koji su izrazili želju da slušaju maternji jezik", rekao je Mihajlović i dodao da će u prijestolnici biti otvoreno nekoliko odjeljenja, kao i da će za sprovođenje nastave biti angažovana dva nastavnika.

On ističe i da se za sada ne razmišlja o uvođenju romskog jezika u srednje škole, ali napominje da je to plan za budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije