Plenković u Okučanima: Hrvatska i Srbija su dva svijeta

Radiosarajevo.ba
Plenković u Okučanima: Hrvatska i Srbija su dva svijeta

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Okučanima prilikom obilježavanja 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije Bljesak da su Hrvatska i Srbija "u ovom trenutku dva svijeta", ali nije želio reći hoće li s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarati o novim diplomatskim mjerama protiv Srbije kao odgovor na srbijansko proglašavanje hrvatskog ministra Damira Krstičevića nepoželjnom osobom.

Upitan za komentar izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da će Hrvatska, ako to želi, i dobiti diplomatski rat, Plenković je rekao da to nije primjerena retorika na koju bi Hrvatska trebala pristati, prenosi Hina.

Naglasio je da su Hrvatska i Srbija u ovom trenutku dva različita svijeta, nadovezujući se na izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina kako su on i Krstičević dva različita svijeta.

Plenković je istakao kako se u Hrvatskoj nije moglo dogoditi da neki hrvatski saborski zastupnik skrnavi srpsku zastavu, te da Hrvatska nije ista "u ovoj priči sa Srbijom", kako 90-ih, tako i sada i u budućnosti. Toga moraju biti svi svjesni, uključujući hrvatske medije i javnost, poručio je.

"Pogledajte retoriku moje vlade - od izbora do sada. Kada smo mi to koristili odnose sa Srbijom kao nekakav argument u unutarnjopolitičkim prepucavanjima. Mislim da se toga ne može sjetiti niko", istaknuo je premijer.

Plenković je u Okučanima potvrdio da će ove sedmice razgovarati s Grabar Kitarović, ali nije otkrio hoće li tema biti Srbija i povlačenje novih mjera kao odgovor na srpsko proglašavanje hrvatskog ministra Krstičevića nepoželjnom osobom u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije