Plenković najavio: Vodoinstalater koji se vrati iz Njemačke dobija 52.000 KM

2
Radiosarajevo.ba
Plenković najavio: Vodoinstalater koji se vrati iz Njemačke dobija 52.000 KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, komentarisao je danas mjeru za povratnike kojom će im davati poticaje da se vrate u Hrvatsku ako su otišli u neku od EU zemalja.

Radi se o poticajima za samozapošljavanje u iznosu od 150 ili 110 hiljada kuna, ovisno o industriji, plus dodatnih 50 hiljada  ako se neko vraća iz EU, odnosno 25 hiljada kuna ako se radi o preseljenju unutar zemlje u manje razvijeno područje, prenosi Index.

Plenkovića su novinari pitali misli li da može tom mjerom privući visokoobrazovani kadar koji vani radi, ima dobru platu, daleko veću nego što bi imao u Hrvatskoj, i u budućnosti dobru mirovinu...

Emotivna priča: Djevojčica (7) prodajom limunade prikupila novac za nadgrobni spomenik svojoj majci

Emotivna priča: Djevojčica (7) prodajom limunade prikupila novac za nadgrobni spomenik svojoj majci

"Zašto ne? Što je bitno? Šta su mjere za zapošljavanje? To su mjere koje pomažu da neko stane na noge. Mjera koje se zove Biram Hrvatsku je nadgradnja mjere za samozapošljavanje, trenutno imate režim da dobijete 130 hiljada kuna, predstavite plan, u HZZ-u ga odobre i dobijete novac. Oko 85 posto korisnika sa svojim poslovnim planom stali su na noge, i dalje rade samostalno, stali su na noge.

Ovom idejom mi želimo dignuti taj prag sa 130 hiljada do maksimalno 150 hiljada kuna plus 50 hiljada za one koji su bili u zadnje dvije godine najmanje jednu godinu zaposleni u nekim članicama EU i žele se vratiti.

Kada cifru od 200.000 kuna pretvorimo u konvertibilne marke, dobijemo cifru od oko 52.000KM.

Neko ko danas u Njemačkoj radi kao vodoinstalater, stekao je znanje, možda računa na veze s domovinom, ima tu prijatelje, porodicu, možda bi želio svoje znanje koje je tamo stekao primijeniti u Hrvatskoj.

Ako se prijavi za mjeru, ako mu poslovni plan bude odobren, može dobiti maksimalno do 200 hiljada kuna", opisao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije