Plenković odgovorio Komšiću na najavu tužbe protiv Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Plenković odgovorio Komšiću na najavu tužbe protiv Hrvatske
EPA / Andrej Plenković
Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je tužbu protiv Hrvatske, a povodom gradnje Pelješkog mosta, stigao je i odgovor hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.
Željko Komšić najavio da će tužiti Hrvatsku

Na pitanje da komentira izjavu Željka Komšića, novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH da Hrvatska krši konvenciju o pravu mora izgradnjom Pelješkog mosta, rekao je da Hrvatska ne krši međunarodno pravo kada je riječ o granici dvije zemlje.

Podsjetio je da postoji parafirani sporazum o granici kojeg su potpisali Tuđman i Izetbegović 1999.

"Nijedna ga strana nikada nije dovela u pitanje. Hrvatska je 2017. godine, kada se odlučivalo unutar EU-a o konačnoj odluci o sufinanciranju tog projekta s 357 milijuna bespovratnih sredstava iz proračuna EU-a vrlo temeljito pojasnila službama EK cijeli meritum. Most koji se gradi visine 55 m, širine između stupova 200 m omogućuje prolazak svih vrsta plovila do i iz Neuma, pa teze o tome da postoji problem ne stoje. Naš odnos prema BiH je otvoren i pun podupiranja, ali želimo da se poštuje pravo Hrvata na jednakopravnost, no to u praksi na žalost nije uvijek zagarantirano", kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije