Masakr u beogradskoj školi: "Sve je isplanirao. Došao je s 2 pištolja i 4 molotovljeva koktela"

Radiosarajevo.ba
Masakr u beogradskoj školi: "Sve je isplanirao. Došao je s 2 pištolja i 4 molotovljeva koktela"
Foto: Republika.rs / Jezivi masakr počinio je 14-godišnji dječak

Nezapamćena tragedija dogodila se u školi u Beogradu na Vračaru Vladislav Ribnikar, kada je dječak od 14 godina ubio više učenika, ali i Dragana Vlahovića, čovjeka koji je radio kao obezbjeđenje u školi.

K.K. (14) se javio policiji da kaže da je pucao na više lica, izjavio je danas Veselin Milić, načelnik policijske uprave za grad Beograd i dodao da je oružje uzeo iz očevog stana i donio s četiri Molotovljeva koktela.

"Ovo je mjesec dana planirano za izvršenje. K.K. je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje, dva pištolja, uzeo je iz očevog stana i u školu je došao sa oružjem i četiri Molotovljeva koktela", rekao je.

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Inače, skica i spisak za ubistvo nađeni su u njegovoj sobi na stolu.

"Imao je spisak. Skica izgleda kao iz video igre ili iz horor filma što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako i koje dijete da likvidira", rekao je vidno potreseni Milić, pa nastavio:

Djevojčica koja je svjedočila ubistvu u školi u Beogradu: "Vidjela sam kada je pao na pod..."

Djevojčica koja je svjedočila ubistvu u školi u Beogradu: "Vidjela sam kada je pao na pod..."

"Nijemi smo pred ovom tragedijom. Ovom prilikom je smrtno stradalo osam učenika, sedam djevojčica i jedan dječak. Pripadnici MUP-a su po dolasku u školu lišili slobode ubicu. On je duži period planirao ovo. On je izabrao današnji datum zato što je učionica historije bila blizu izlaza iz škole.

U torbi je imao četiri Molotovljeva koktela, iz ranca je odmah po dolasku u školu upucao čuvara", rekao je Milić.

Sve je bilo detaljno isplanirano
Foto: Telegraf: Sve je bilo detaljno isplanirano

Prema Milićevim riječima, masakr je do detalja isplanirao, a planirao je ubiti djecu iz VII-2, VII-3 i VIII-4 razreda.

Sve je bilo detaljno isplanirano
Foto: Telegraf: Sve je bilo detaljno isplanirano

Ministrica zdravlja Srbije Danica Grujičić kroz suze je rekla da je ovo najteži dan u njenoj karijeriji koja traje 40 godina.

"Osmoro djece i jedan čovjek koji je radio svoj posao poginuli su školi. Šestoro djece i njihova nastavnica smješteni su u zdravstvene ustanove. Dva dječaka koja su smeštena u Tiršovu stabilna su i van su životne opasnosti pogođeni su u noge. Nažalost, treća djevojčica je kritično, dobila je prostrijelnu ranu glave, ali oštećenje je veliko, urađeno je sve što smo mogli. Dječak koji ima povredu noge nalazi se u Urgentnom centru trenutno je u sali. Nastavnica koja je imala povredu karlice još uvijek je u sali i ona je u životnoj opasnosti."

Podsjetimo, u jutarnjim satima srijede dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije