Pilsel o Milanovićevom odlikovanju Jelića: Posrnuće u ponor moralne katastrofe

Radiosarajevo.ba
 Pilsel o Milanovićevom odlikovanju Jelića: Posrnuće u ponor moralne katastrofe
Foto: HRT / Milanović uručio odlikovanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je sinoć bjegunca pred bosanskohercegovačkim pravosuđem i optuženika za ratne zločine Zlatana Miju Jelića.

Jelić je odlikovanje primio na kninskoj tvrđavi u ime Specijalne policije MUP-a tzv. HR Herceg-Bosne, a pored specijalaca, priznanja su primili i predstavnici četiri gardijske brigade HVO-a.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, pored Specijalne policije MUP HR HB, odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić - Livno, 2. gardijska brigada HVO-a - Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi - Vitez, te 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine.

Ugledni hrvatski teolog i novinar Drago Pilsel na svom Twitter nalogu oglasio nakon uručivanja odlikovanja na kninskoj tvrđavi.

''Predsjednik Milanović je odlikovao optuženika za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru i bjegunca od BH pravosudnih organa. To je za mene 'posrnuće u ponor moralne katastrofe'. Kraj priče'', napisao je Pilsel, objavljujući fotografiju Milanovića i Jelića.

Milanović je sinoć poručio kako mu je čast da 25 godina nakon rata odlikuje i hrvatske postrojbe iz BiH.

"To je naš dug časti. To je jedno malo ljepše građansko hvala i to što dosad nije učinjeno ne znači ništa", rekao je.

Dodao je da je bilo pokušaja, "zamišljenih u nekim centrima ili ne", da se hrvatski oslobodilački rat prikaže kao zločinački pothvat. To srećom, dodao je, srećom, nije uspjelo.

''Ovo je prilika da se okupimo i da razgovaramo i da ponovimo još jednom da je rat koji smo vodili i koji nam je bio nametnut bio pravedan, nažalost nužan i neizbježan i da u njemu nikada, usprkos nekim posrnućima, nismo pali ili posrnuli u ponor moralne katastrofe. To nam se nije dogodilo i to dijeli velike od malih, ljude od neljudi'', poručio je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije