Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora

Fena
Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora
Božo Petrov podnio je ostavku na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora.

Nakon što je protekle sedmice došlo do raspada vladajuće koalicije u Hrvatskoj zbog neslaganja o budućnosti ministra za finansije Zdravka Marića, HDZ je prikupio 79 potpisa zastupnika te zatražio smjenu Bože Petrova s mjesta predsjednika hrvatskog parlamenta.

Šef Mosta taj prijedlog nije želio uvrstiti u dnevni red prije nego se glasa o ranije pokrenutoj inicijativi za izglasavanje nepovjerenja ministru za finansije Zdravku Mariću.

Marićevu smjenu predložilo je 46 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Živog zida i Snage jer tvrde da je ministar, kao jedan od bivših direktora u Agrokoru, trebao znati o financijskom stanju tog koncerna.

U četvrtak oko podne, pokušaj smjene ministra Marića nije uspio. Za njegov opoziv bilo je 75 zastupnika, a isti broj je bio protiv, bez suzdržanih, pri čemu nezavisni Željko Glasnović nije glasao.

Nakon dvosatne pauze, Božo Petrov objavio je zastupnicima da se povlači s dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora, zatraživši nove izvanredne izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije