Petrit Selimi: Srbija priznala da je Kosovo država

Radiosarajevo.ba
Petrit Selimi: Srbija priznala da je Kosovo država


Zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je da je sporazumom parafiranim u Bruxellesu između premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hashima Thacija, Srbija priznala Kosovo kao suverenu državu, javlja Anadolija.

Selimi je za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) istakao da se tačkom 14. Srbija obavezala da neće blokirati Kosovo u procesu evropskih integracija i da je Srbija tako formalno pravno priznala realnost da je Kosovo država.

"To je i sama suština postignutog sporazuma. Modifikacije su tu radi lakše interpretacije u našim javnim mnjenjima, i u Srbiji i na Kosovu, ali tačka 14 je prilično jasna i kaže da Srbija nikako ne može blokirati našu državu u evropskim integracijama", kazao je Selimi.

Napomenuo je da je usvajanje tačke 9 dio kompromisa, koji je napravio pregovarački tim Kosova kako bi se postigao dogovor.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi je istakao da je Priština vrlo zadovoljna sporazumom, jer predstavlja i uspostavljanje normalizacije sveukupnog stanja na sjeveru Kosova, kao i normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Međutim, možda najvažnije od svega, prema njegovim riječima, sporazum je omogućio prihvatanje suvereniteta i nezavisnosti Kosova u okvirima međunarodne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije