Petooktobarski protesti i kraj Miloševićeve vlasti

Radiosarajevo.ba
Petooktobarski protesti i kraj Miloševićeve vlasti


Prije tačno 12 godina u Beogradu su održane petooktobarske demonstracije koje su dovele do konačnog obaranja režima Slobodana Miloševića.

Nakon višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, na poziv tadašnje Demokratske opozicije Srbije (DOS), u Beogradu se 5. oktobra 2000. godine, okupilo više desetina hiljada ljudi.

Milošević nije, kako je zatraženo, izborni poraz priznao 5. oktobra, ali je to učinio narednog dana. Nakon susreta sa Koštunicom 6. oktobra u prvim večernjim satima, Milošević se oko 22 sata preko jedne beogradske privatne televizije obratio građanima i javno priznao poraz na predsjedničkim izborima.

Prethodno je na izborima 24. septembra 2000. za predsjednika Savezne republike Jugoslavije izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 50,24 posto, pobijedivši dotadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševićaj koji je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 posto. Savezna izborna komisija osporila pobjedu Koštunice nakon čega su organizovani protesti.

Ultimativno su zatražene i ostavke čelnih ljudi Radio-televizije Srbije (RTS).



Kako je isteklo vrijeme za ispunjenje ultimatuma, demonstranti su upali u zgradu Savezne skupštine koju su obezbeđivale malobrojne policijske snage, a potom su zauzeli policijsku stanicu u Ulici majke Jevrosime i djelimično spalili prizemlje i prvi sprat zgrade RTS.

Tenkovima na demonstrante

Konvoj oklopnih vozila Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbjednosti tokom dana je stigao pred demonstrante

Tokom dana je pred demonstrante na platou ispred Savezne skupštine stigao konvoj oklopnih vozila Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbjednosti, čiji su se pripadnici, pod punom ratnom opremom, rukovali sa okupljenim građanima.

 

Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao prvi demokratski predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Milošević je, međutim, 1. aprila iduće godine uhapšen, u junu i izručen Haškom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, u čijoj je zatvorskoj jedinici tokom suđenja i umro u martu 2006.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije