Peticija protiv ćirilice u Vukovaru i Vinkovcima

Radiosarajevo.ba
Peticija protiv ćirilice u Vukovaru i Vinkovcima

Peticiju protiv uvođenja ćirilice i dvojezičnih natpisa u Vukovaru danas je potpisalo i dvije hiljade mještana Vinkovaca.

Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke prava Ante Starčević, Antun Toni Žagar, rekao je da će sutra peticiju proslijediti Saboru, zajedno s potpisima šest do sedam hiljada građana Vukovara.

"Prikupljanje potpisa je prošlo bolje nego u Vukovaru. Peticiju s potpisima ćemo predati Tomislavu Josiću iz Komande za odbranu hrvatskog Vukovara koji u subotu priprema veliki protest", rekao je Antun Toni Žagar, potpredsjednik pravaša, prenijeli su hrvatski mediji.

'Sramotan i drzak zahtjev'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Vukovara poručila je ovih dana da se i dalje protivi uvođenju dvojezičnosti, odnosno ćirilice u ravnopravnu službenu upotrebu u tom gradu, jer smatra da je riječ o"sramotnom i drskom zahtjevu".

U Vukovaru 34,87 Srba, traže dvojezičnost

Iz vukovarskog HDZ-a su na taj način reagovali na izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je odbacio mogućnost odlaganja uvođenja ćirilice i podsjetio da se radi o propisima koje je donijela upravo HDZ-ova većina.

Premijer Milanović prošle je sedmice u Saboru još jednom ponovio da se zalaže za zakonsku primjenu dvojezičnosti u Vukovaru.

"Imali smo razlog zašto primjenu ćirilice stavljamo u Ustav, a onda to moramo i poštovati. U suprotnom treba predložiti promjenu Ustava i onda objasnite onima u zapadnoj Evropi koji još nisu ratifikovali hrvatski pristupni sporazum kako se držimo najviših evropskih standarda i kakva smo država, kakvo smo društvo, kakvi smo ljudi i kakvi smo Hrvati", rekao je Milanović.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Srba u Vukovaru ima 34,87 posto.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije