Pet jačih zemljotresa zatreslo Srbiju: "Dva su posljedica ljudskog faktora"

3
Radiosarajevo.ba
Pet jačih zemljotresa zatreslo Srbiju: "Dva su posljedica ljudskog faktora"
Foto: Blic / Zemljotres u Srbiji (Ilustracija)

Zemljotres jačine 2,5 jedinica Richterove skale, dogodio se danas, u 15.19, na teritoriji grada na Ibru, sa epicentrom u ataru obližnje Žiče, objavljeno je na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda Srbije.

Potresi ovog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, pa tako ni ovo podrhtavanje tla nije izazvalo štetu.

Kratkotrajni zemljotres uglavnom su osjetili Kraljevčani na višim spratovima ovdašnjih stambenih zgrada i solitera, a od početka ovog mjeseca ovo je bilo ukupno 12. podrhtavanje tla sa epicentrom na području grada na Ibru, jačine od 1,5 do 2,5 Richtera.

Magazinović: Štiteći vrijednosti Vijeća Europe imamo garant da ćemo biti na pravoj strani historije

Magazinović: Štiteći vrijednosti Vijeća Europe imamo garant da ćemo biti na pravoj strani historije

Prvi potres zabilježen je u Boru u 09:50 sati, a njegova jačina bila je 1,7 stepeni Richterove skale. Drugi zemljotres se dogodio u Donjem Milanovcu u 09:58 sati. Jačina tog potresa je 2,1 stepeni Richterove skale.

Treći potres registrovan je u Boru i bio je jačine 1,9 stepeni, a zabilježen je u 11:42 sati. Naredna dva zemljotresa su raegistrovana u Majdanpeku, u 12:39 i u 13:28 sati. Jačina četvrtog po redu potresa je 2,3 stepeni Richterove skale, a petog 1,9 stepeni.

Ovi potresi su posljedica ljudskog faktora usljed čestog miniranja na ovom prostoru, što potvrđuje i katalog lociranih zemljotresa Republičkog seizmološkog zavoda, prenosi Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije