Perišić stigao u Beograd avionom Vlade Srbije

Radiosarajevo.ba
Perišić stigao u Beograd avionom Vlade Srbije

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić stigao je danas oko 13 sati na beogradski aerodrom Nikola Tesla avionom Vlade Srbije, koji ga je dovezao iz Holandije, gdje ga je Haški sud pustio na slobodu.

Momčilo Perišić na slobodi!

Na pisti su ga sačekali predstavnici Ureda za suradnju s Haškim sudom, dok su ga brojni članovi porodice, prijatelji i predstavnici medija čekali u vip salonu, javlja Tanjug.

Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je jučer presudu kojom je Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina koji su počinjeni u BiH i Hrvatskoj od augusta 1993. do novembra 1995. godine i naložilo da on odmah bude pušten na slobodu.

Perišić je u obraćanju prisutnima rekao da je oslobađajuća presuda "skroman doprinos da se skine anatema sa srpskog naroda o navodnom kršenju ratnog prava".

"Na ratištu sam branio čast naroda i živote svojih suboraca, nakon toga sam se s demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima (Slobodana Miloševića), a potom sam, bez ikakvih kalkulacija, otišao u Den Haag sa željom da pred tim međunarodnim sudom obranim svoju čast i dostojanstvo i u tome sam uspio", rekao je novinarima Perišić po dolasku na beogradski aerodrom.

"Dokazao sam da uporan, pismen, ustrajan general može biti uspješan na svim frontama", rekao je Perišić, koji nije želio odgovarati na pitanja novinara, uz objašnjenje da ga čekaju porodica i prijatelji i da će "biti vremena" i za medije.  

Žrtve ogorčene Perišićevom slobodom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije