Balkan i mirovine: Znate li u kojoj državi regiona je najveća prosječna penzija?

2
Anadolija
Balkan i mirovine: Znate li u kojoj državi regiona je najveća prosječna penzija?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Penzioneri na ulicama

Prosječna penzija u Crnoj Gori najviša je od svih zemalja Zapadnog Balkana, ne računajući Sloveniju i Hrvatsku, koje su članice Evropske Unije, a iznosi 359 eura.

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Crne Gore je od početka godine vršio usklađivanja penzija, koja su dovela do toga da su crnogorske penzije veće od prosječne penzije u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu.

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Crne Gore je od početka godine čak tri puta vršio usklađivanja penzija, a posljednje usklađivanje rađeno je 1. septembra kojim je iznos najniže penzije povećan na 253 eura, što je utjecalo na povećanje prosječne penzije.

Dobre vijesti za penzionere u Federaciji BiH: Najavljeno novo povećanje penzija

Dobre vijesti za penzionere u Federaciji BiH: Najavljeno novo povećanje penzija

Oglasila se srbijanska policija o nestanku malene Danke: Uputili hitan apel građanima

Oglasila se srbijanska policija o nestanku malene Danke: Uputili hitan apel građanima

Izvjesno je da će penzije u Crnoj Gori rasti i narednih mjeseci, a prvo osjetnije povećanje biće od 1. januara 2023. godine kada će stupiti na snagu dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojom se predviđa da minimalna penzija bude 270 eura. U Crnoj Gori trenutno ima 128 hiljada korisnika penzija.

Minimalna zarada u Crnoj Gori 450 eura

Pored penzije, u Crnoj Gori povećana je i minimalna zarada od početka godine, što je utjecalo i na rast prosječne plate u državi. Minimalna zarada je povećana sa 250 na 450 eura, a prosječna sa 500 na 718 eura. Za narednu godinu predviđeno je povećanje zarada prosvjetnim radnicima, zaposlenima u javnoj administraciji, vatrogascima, policiji i medicinskim radnicima.

U BiH najmanja prosječna penzija

Kao članice Europske unije, Slovenija i Hrvatska, imaju dosta veće penzije od ostatka zemalja regije.

U Sloveniji je od novembra prosječna penzija 812 eura, dok je u Hrvatskoj prosječna penzija u oktobru iznosila 410 eura.

U Srbiji je sa najnovijim uvećanjem prosječna penzija 287 eura, dok je u BiH prosječna penzija u oktobru iznosila 272 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije