Peking: Strateška saradnja između Kine i Srbije

Radiosarajevo.ba
Peking: Strateška saradnja između Kine i Srbije

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Pekingu da će potpisivanjem sporazuma o strateškoj saradnji između Kine i Srbije, Kina postati ključni strateški partner Srbije u Aziji.

"Ovo su istorijski trenuci za Srbiju, sada kada Kina postaje ključni strateški partner moje zemlje na azijskom kontinentu. Znam da bi mnoge zemlje u svetu danas rado menjale mesto sa Srbijom i potpisale sporazum ovakvog značaja sa vašom zemljom", rekao je Tadić u govoru na Trgovinsko-investicionom forumu u Pekingu.

Tadić je istakao da strateško partnerstvo između Srbije i Kine proističe iz dugogodišnjeg prijateljstva dvije zemlje, koje je između ostalog bazirano na principijelnom stavu Srbije o ”jednoj Kini”i na podršci koju Kina daje naporima zvaničnog Beograda da mirnim putem i poštujući međunarodno pravo, brani vlastiti integritet na Kosovu i Metohiji.

"Posebno želim da naglasim da je Srbija u proteklim godinama imala tri stuba spoljne politike, Brisel, Vašington i Moskvu. Sada mogu sa izrazitim zadovoljstvom da potvrdim da je Srbija dobila i svoj četvrti oslonac - Peking", poručio je predsjednik Srbije.

Ističući da Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje Tadić je zahvalio za principijelnu podršku Kine naporima Srbije u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i ponovio da Srbija "dosljedno i principijelno podržava politiku `jedne Kine`".

Tadić je ocijenio da nema dileme da će Kina u narednim godinama preuzeti jednu od dominantnih uloga u svjetskoj ekonomiji i međunarodnoj politici i naglasio da Srbija želi da intenzivira i unaprijedi privredne odnose sa Kinom.

"Neke od vaših kompanija, kao što su Huavej i ZTE već su prisutni i takođe uspešno posluju u Srbiji. To je dobar pokazatelj i mi želimo da i druga preduzeća koja su danas ovde dođu i investiraju u Srbiju", poručio je predsjednik Srbije.

Tadić je rekao da Srbija kao nov vid saradnje između privreda Kine i Srbije predlaže "izgradnju nove moderne luke na Dunavu i bescarinske zone za proizvodne aktivnosti kineskih kompanija" i izrazio zadovoljstvo što će u Pekingu biti potisan sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Srbije i Kine.

"Naša Vlada je spremna da kineskim građevinskim kompanijama omogući infrastrukturne poslove u Srbiji, u iznosu od milijardu evra. Samo u Beogradu i okolini planiramo da gradimo pet mostova preko Dunava i Save. Jedan od tih mostova, most Zemun - Borča, biće realizovan pomoću kredita kineske Eksim banke i uz angažovanje kompanija iz Kine", rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije ocijenio je da će strateško partnerstvo Pekinga i Beograda omogućiti dalje unapređenje saradnje dvije zemlje na svim poljima.

Naglasivši da je strateško opredjeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji, Tadić je rekao da je Srbija zahvalna zbog podrške Kine na tom putu i poručio da će u budućnosti Kina u Srbiji "imati velikog prijatelja u Evropskoj uniji".

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije