Pazimo šta jedemo: U uvoznom voću pronađeni teški metali, a nekoliko građana se žalilo na tegobe

2
Radiosarajevo.ba
Pazimo šta jedemo: U uvoznom voću pronađeni teški metali, a nekoliko građana se žalilo na tegobe
Foto: Pexels / Potrebno je paziti šta se jede

Sve je počelo kada je 8. augusta objavljena vijest da su inspektori na hrvatskoj granici uništili pošiljku kajsija jer je u njima utvrđeno da ima visok nivo kadmijuma.

Naime, u voću iz Moldavije otkriven je teški metal. Na svu sreću, sve se dogodilo prilikom analize uzorka na granici, pa je odmah naloženo uništavanje cijele pošiljke. U uzorku kajsije pronađeno je 0,040 mg/kg kadmijuma koji je kancerogen i izuzetno štetan po zdravlje, piše Danica.hr.

Početkom septembra, javio se čitatalac koji je otkrio da je 27. augusta kupio veću količinu marelica iz Moldavije u voćarnici ENNA u Varaždinu, Biškupečka ulica. Poslao im je i račun. Nekoliko dana zaredom u Varaždinu su se prodavale velike količine kajsija iz Moldavije – i to po cijeni od 50 centi (oko 1 KM). Prosječna cijena kilograma kajsija na hrvatskim pijacama bila je oko 3 evra (oko 6 KM)

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Motociklista povrijeđen, velike gužve u dijelu grada

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Motociklista povrijeđen, velike gužve u dijelu grada

"Poslije jedenja sirovih kajsija, moja porodica je imala jake glavobolje, a majka, koja je od njih pravila i jela marmeladu, imala je stomačne probleme. Zato sam sve prijavio Državnom inspektoratu jer sumnjam da su kajsije imale visok nivo kadmijuma", rekao je čitalac.

Nakon ovih pritužbi, kontaktirala je voćarsku kompaniju ENNA, koja je potvrdila da su u augustu imali na prodaji kajsije iz Moldavije i distribuirali ih trgovačkim lancima i vlastitim maloprodajnim objektima, što je uobičajena praksa.

Patite se kada trebate oguliti paprike? Uz ovih 5 trikova to će postati zabava, a ne posao

Patite se kada trebate oguliti paprike? Uz ovih 5 trikova to će postati zabava, a ne posao

"Do vašeg upita nismo imali saznanja o zdravstvenim problemima uzrokovanim konzumacijom kajsija u Varaždinu, kao ni u bilo kom drugom delu zemlje. Cena voća i povrća se formira svakodnevno u zavisnosti od više faktora, au ovom slučaju se radilo o proizvodu u fazi pune potrošnje. Kajsije poreklom iz Moldavije, koje smo distribuirali trgovačkim lancima i prodavali u našem maloprodajnom objektu u Varaždinu, renomirana kompanija Eurofins analizirala je na metale, nemetale i pesticide", naglašavaju u kompaniji.

Prema analitičkom izvještaju, ispitani uzorci odgovaraju zahtjevima EU o maksimalnim nivoima pesticida i maksimalno dozvoljenim zagađivačima u hrani. Ispitivani su na olovo i kadmijum i rezultat je bio u granicama maksimalno dozvoljenog, ali i na pesticid acetamiprid, koji je takođe u granicama dozvoljenih.

Ručak koji se sprema sam: Prepišite ovaj recept i odmorite ostatak vremena

Ručak koji se sprema sam: Prepišite ovaj recept i odmorite ostatak vremena

"Nemamo saznanja i rezultate analize kajsija koje smo stavili u promet ne povezujemo sa vašim člankom. ENNA fruit otvoreno i transparentno sarađuje sa svim inspekcijskim službama i drugim institucijama, a to je bio slučaj iu ovom konkretnom slučaju. Državni inspektorat Republike Hrvatske, Područni ured Varaždin, izvršio je danas ciljani inspekcijski nadzor iz oblasti sigurnosti hrane, a poštivanje propisa o sigurnosti hrane utvrđeno je u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru",  otkrili su u utorak ENNA fruit.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata je također potvrdila da je zaprimila prijavu potrošača koja je u inspekcijskom postupku na rješavanje.

"Napominjemo da je u periodu od juna do kraja augusta ove godine sanitarna inspekcija izvršila uzorkovanje osam uzoraka svježe kajsije pri uvozu radi ispitivanja zagađivača i pesticida. Od toga, u jednom uzorku kajsije, poreklom iz Moldavije, utvrđeno je prekoračenje kadmijuma, uslijed čega je preduzeta mjera zabrane i uništavanja pošiljke pod nadzorom sanitarne inspekcije. Svi ostali uzorci kajsije, a poslednji su uzorkovani 23. augusta, testirani su na teške metale, uključujući kadmijum, i prema tome su ocijenjeni", odgovorili su iz Državnog inspektorata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije