Parlamentarni izbori u Srbiji 6. maja

Radiosarajevo.ba
Parlamentarni izbori u Srbiji 6. maja

Predsjednik Srbije Boris Tadić raspisao je u utorak parlamentarne izbore u Srbiji za 6. maj, a nakon toga će i predsjednica srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović raspisati izbore za lokalnu samoupravu.

Izbore za Skupštinu Vojvodine raspisaće predsjednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši, prenosi Blic.     

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsjednik Republike 90 dana prije isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, što znači da će građani na birališta izaći najkasnije 29. aprila ili 6. maja.
 
Kada su u pitanju lokalni izbori, zakon propisuje da izbori za odbornike moraju da budu provedeni najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktuelnim odbornicima.

Izbore za lokalne odbornike raspisuje predsjednik Skupštine Srbije, a od raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana.
 
Izbori za Skupštinu AP Vojvodine raspisuju se najkasnije 90 dana prije isteka mandata poslanicima i moraju da se okončaju u roku od 60 dana. Prema Statutu Vojvodine, izbore za poslanike u pokrajini raspisuje predsjednik vojvođanske skupštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije