Parada ponosa najavljena za 2. oktobar

Radiosarajevo.ba
Parada ponosa najavljena za 2. oktobar

Parada ponosa u Beogradu biće održana 2. oktobra, a mjesto i vrijeme biće naknadno saopšteni iz bezbjednosnih razloga, najavili su 26. augusta organizatori te manifestacije, koja je prvi put održana prošle godine, a završena je neredima na ulicama koje su izazvali njeni protivnici.

Organizacioni odbor ponovo će blisko sarađivati sa policijom, sa kojom je već postignut dogovor o datumu Parade, kojoj će prethoditi Pride Week. Organizatori su izrazili uvjerenje da će policija obezbijediti da sve protekne u redu, jer je država, kako je rekao Goran Miletić, pokazala da može da zaštiti bezbijednost svih građana, kao što se pokazalo na utakmicama.

„Parada nije nikakva prijetnja za bezbijednost, veća je prijetnja kada se živi sa 20.000 dinara mjesečno", rekao je Miletić, koji je najavio i učešće pojedinih ministara, ali nije naveo njihova imena.

Paradu ponosa je kao ustavno pravo građana podržalo više stranaka na vlasti, kao i iz opozicije (DS, SNS, LDP, LSV, SDU...), ali i predsjednik Srbije Boris Tadić.

Miletić je rekao da su članovi Organizacionog odbora razgovarali i sa potpredsjednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, ombudsmanom Sašom Jankovićem, predstavnicima Ministarstva pravde i drugim zvaničnicima.

Saradnju sa gradskim vlastima opisao je kao odličnu, ali nije želio da komentariše stavove gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je ponovo izazvao oštre reakcije dijela javnosti nedavnom izjavom da neće podržati bilo koju manifestaciju koja bi mogla da bude rizik za bezbjednost Beograđana.

Parada ponosa sastojaće se iz pozdravnog govora, šetnje i koncerta, a tema će, kako je najavljeno, biti podrška porodice. Prema riječima Bobana Stojanovića iz Organizacionog odbora, biće pozvana i grupa majki pripadnika gej popupacije iz Hrvatske kako bi prenijela svoja iskustva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije