Papa Franjo sutra u posjeti Albaniji

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo sutra u posjeti Albaniji

Albanske vlasti u subotu su završile posljednje pripreme za dolazak u nedjelju pape Franje u Albaniju, što je njegova prva posjeta u Evropi jednoj zemlji u kojoj su katolici u manjini.

Mobilizirano je oko 2.500 policajaca koji će se brinuti za dobro odvijanje posjete pod drakonskim sigurnosnim mjerama, javlja agencija AFP. 

Zabranjen je promet automibila, a svi oni koji budu htjeli prisustvovati misi bit će pažljivo pretreseni, doznaje se iz policijskog izvora.

Dok talijanske novine i neki irački glasovi izražavaju bojazan da papa ne bude u nedjelju meta islamista, albanski ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri se pokazao smirenim.

"Nema indikacija da postoji prijetnja papinom životu. Preduzeli smo sigurnosne mjere bez presedana kako bismo osigurali javni red i mir za vrijeme njegove posjete", izjavio je Tahiri za AFP.

Vatikan odbija paniku. Njegov glasnogovornik je odlučno demantirao postojanje prijetnji islamista bliskih organizaciji Islamska država koji bi mogli da se umiješaju u masu vjernika.

Diktator Enver Hodža je 1967. godine proglasio Albaniju prvom "ateističkom zemljom"na svijetu. Tada su uništene mnogobrojne crkve i džamije. Papa Franjo je sam iznio podatak da je uništeno 1.820 katoličkih i pravoslavnih crkvi.

Od tri miliona Albanaca, 15 posto ih je katoličke vjeroispovijesti, 11 posto prvoslavne dok muslimansko stanovništvo predstavlja 58 posto, prema posljednjim procjenama.

Tri zajednice žive u miru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije