Papa Franjo sljedeće godine posjećuje Crnu Goru

Fena
Papa Franjo sljedeće godine posjećuje Crnu Goru

 Papa Franjo posjetit će iduće godine Crnu Goru, priopćila je u subotu crnogorska vlada nakon susreta poglavara Katoličke Crkve i crnogorskog premijera Duška Markovića u Vatikanu. 

"Papa Franjo je na sastanku s Markovićem pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa“, stoji u priopćenju. 

Posjeta Markovića Svetoj Stolici došla je svega nekoliko dana nakon što je u crnogorskoj javnosti objavljen odgovor Franje na pismo patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kojem je Irinej izrazio zabrinutost zbog namjere crnogorske države da do kraja godine usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Zakonu, koji je vlada pripremala četiri godine, najviše se protivi SPC u Crnoj Gori koja raspolaže s gotovo 700 vjerskih objekata u toj zemlji.

U toj crkvi smatraju da je zakon napisan "s ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine".

Papa je u odgovoru Irineju napisao da zakon o vjerskim slobodama u Crnoj Gori mora biti donesen po demokratskim principima i da ga moraju prihvatiti sve vjerske zajednice.

O tome je u subotu Marković razgovarao s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom.

Prema priopćenju, oni su se usuglasili da daljnju proceduru donošenja i primjene zakona treba pratiti dijalog i što je moguće veće suglasje, prenosi Hina.

"Sveta Stolica se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali podržava donošenje zakona kojim će se u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica", kazao je Parolin.

Ocijenio je da je Crna Gora pokazala integritet zemlje sa snažnom multivjerskom tradicijom i skladom te da je "najavljena posjeta pape Franje potvrda reputacije Crne Gore".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije