Pakistanac u zagrebačkom tramvaju kuhinjskim nožem ubio čovjeka, osuđen je

0
Hina
Pakistanac u zagrebačkom tramvaju kuhinjskim nožem ubio čovjeka, osuđen je
Foto: Facebook / Tramvaj u Zagrebu / Ilustracija

Visoki krivični sud (VKS) potvrdio je presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je pakistanski državljanin Muhammad S. (27) osuđen na 12 godina zbog ubistva Siniše V. (52) u zagrebačkom tramvaju linije broj 6 u septembru 2021. godine.

Muhammad S. se, prema optužnici, 18. septembra 2021. oko devet sati, tokom vožnje u tramvaju linije broj 6, na Mostu mladosti u Novom Zagrebu, porječkao s putnikom Sinišom V., nakon čega je svađa prerasla u fizički sukob.

U jednom trenutku, Muhammad S. je izvadio kuhinjski nož i njime u vrat ubo Sinišu V., koji je na mjestu preminuo.

Jelena Trivić: Nećemo podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Jelena Trivić: Nećemo podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Pakistanski državljanin je potom izašao iz tramvaja te je isti dan otputovao u Italiju gdje je nakon dva mjeseca uhapšen po potjernici koju je za njim u međuvremenu raspisana.

Uhapšen je u Firenci, a policija ga je otkrila putem njegovog mobitela. Muhammad S. je došao u Hrvatsku 2017. kao ilegalni imigrant te je pri ulasku u Hrvatsku pao pod voz i izgubio nogu. Prizivni sud je, ne navodeći identitet optuženog, zaključio da je prvostepenski sud, protivno tvrdnjama Muhammada S., pravilno utvrdio činjenično stanje.

VKS je precizirao da je Muhammadu S. kao olakšavajuće okolnosti cijenjeno iskazano žaljenje, smanjena uračunljivost u vrijeme počinjenja krivičnog djela, dosadašnja neosuđivanost, njegov raniji život, vrlo teški životni uvjeti, okolnost da je ostao bez noge te da je bio žrtva psihičkog i fizičkog nasilja, kao i da je "svjedočio na putu koji je prošao i smrti svog prijatelja".

Prizivni sud je dodao da je Muhammadu S. kao otežavajuće okolnosti cijenjen značajan stepen kriminalne volje i bezobzirnost te okolnost da je "brzo i spretno" napustio mjesto zločina te u roku dva dana pobjegao iz Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije