Pahor: Priznali smo Kosovo vođeni svojim načelima

Radiosarajevo.ba
Pahor: Priznali smo Kosovo vođeni svojim načelima

Slovenski predsjednik Borut Pahor u četvrtak je u u srbijanskom parlamentu rekao da se Slovenija pri priznavanju Kosova vodila isključivo svojim načelima, javlja agencija Fena.

Govoreći u zastupnicima na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o odnosima dvije države i pitanju Kosova, Pahor je istaknuo da je Ljubljana uvijek bila svjesna osjetljivosti tog pitanja i da svoju odluku o tome nije donijela ni u korist ni protiv Srbije, već vođena vlastitim načelima.

Izražavajući divljenje zbog, kako je naveo, "političke mudrosti, hrabrosti i izuzetne volje" Beograda da taj problem rješava u europskom duhu, Pahor je konstatirao kako je pitanje Kosova u velikoj mjeri obilježilo odnose Srbije i Slovenije.

"Sve vrijeme smo znali da najviše od same Srbije ovisi u kom će se smjeru odvijati i rješavati ovo pitanje, koje nije važno samo za odnose u susjedstvu, već za cijelu regiju, za cjelokupni europski kontinent i da nije u pitanju samo odnos između Beograda i Prištine“, rekao je predsjednik Slovenije.

On je naglasio da je, u razgovoru sa europskim kolegama, uvijek zagovarao stanovište da europska budućnost Srbije ne može i ne smije ovisiti  samo o pitanju Kosova i odnosa Beograda i Prištine.

Slovenski predsjednik sastao se danas i s premijerom Aleksandrom Vučićem, te s predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Zahvaljujući na pomoći Slovenije građanima stradalim u poplavama Gojković je posjet Pahora ocijenila kao potporu reformama i ukazala da će Srbiji biti dragocjeno svako iskustvo Slovenije, poglavito u procesu harmonizacije domaćeg zakonodavstva s propisima EU. 

Pahor je podsjetio da je riječ o prvom posjetu predsjednika Slovenije Srbiji od 1991. godine, ocijenivši kako to pokazuje da nije uvijek bilo jednostavno dosegnuti razinu suradnje i povjerenja. Pahor je rekao da današnji posjet otvara novo poglavlje u odnosima dviju država", priopćeno je nakon sastanka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije