Ozbiljni pregovori Beograda i Prištine do kraja godine

Radiosarajevo.ba
Ozbiljni pregovori Beograda i Prištine do kraja godine


Ozbiljni pregovori Beograda i Prištine mogu se očekivati poslije izbora u ovoj pokrajini, možda već 18. decembra, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović.

Prema njegovim riječima, ozbiljni pregovori mogu se očekivati tek nakon formiranja vlasti u Prištini, poslije kosovskih izbora koji će biti održani 12. decembra, što posljednjih dana potvrđuju i predstavnici albanskih vlasti, koji kao datum početka pregovora navode 18. decembar.

"Beograd je usvojio platformu za razgovore. Važno je da će u timu Beograda biti ljudi koji poznaju situaciju na Kosovu i Metohiji i koji su eksperti iz oblasti o kojima će se pregovarati", rekao je Bogdanović za "Večernje novosti".

On je istakao da će dijalogom biti obuhvaćene sve teme, uključujući i status.

Za razliku od prvobitnih izjava, i predstavnici kosovske vlade u ostavci potvrdili su prethodnih dana da su spremni za predstojeće pregovore sa zvaničnicima Beograda i da će platforma Prištine biti "Ustav Kosova i sveobuhvatan plan Martija Athisarija", prenosi Srna.

Bogdanović je rekao da je u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju formiran štab za logistiku, sa velikom bazom podataka koja će biti od pomoći pregovaračkom timu.

On je naglasio da će u beogradskom timu biti i kosovski Srbi.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije