"Ovo je najgora prirodna katastrofa u historiji. Napori da se život vrati u normalu bit će veliki"

1
Radiosarajevo.ba
"Ovo je najgora prirodna katastrofa u historiji. Napori da se život vrati u normalu bit će veliki"
Foto: AA / Potresni prizori iz Slovenije

Slovenija je suočena sa najgorom prirodnom katastrofom u svojoj istoriji, poplavama su pogođene dvije trećine zemlje, a šteta će premašiti 500 miliona eura, rekao je danas slovenački premijer Robert Golob.

Golob je rekao da su većinom oštećena putna i energetska infrastruktura i stambene zgrade.

"Napori da se život vrati u normalu biće veliki", rekao je Golob nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

On kaže da proglašenje vanrednog stanja za sada nije potrebno jer Slovenija ima jedan od boljih sistema zaštite u Europi, a funkcioniše i sistem civilne zaštite. Golob je rekao da je Sloveniji ponuđena i pomoć međunarodne zajednice, na čemu je zahvalio. On je naveo da su na sastanku Vijeća političari svih opcija bili ujedinjeni u želji za pomoć građanima.

"Želim da to političko jedinstvo potraje što je duže moguće", rekao je Golob.

Tragedija: Nevrijeme odnijelo još jedan život u Sloveniji

Tragedija: Nevrijeme odnijelo još jedan život u Sloveniji

Nevrijeme i rekordne padavine koje su juče pogodile Sloveniju odnijele su najmanje četiri života. Poplavljena su naselja, nastala su klizišta, saobraćajnice su zatvorene te je pričinjena velika šteta na infrastrukturi. Iako se količina padalina u Sloveniji polako smanjuje, brojni putevi i dalje su zatvoreni. Iz slovenačkog saobraćajnog-informativnog centra upozorili su da se situacija neprestano mijenja i da voda poplavljuje nova područja.

Počele su se smirivati i hidrološke prilike sa izuzetkom donjeg toka rijeke Save, a najveći se problemi očekuju na ušću Krke i Save. Mjesto na sjeveru Slovenije Črna na Koroškem i dalje je odječeno od svijeta, a građanima ponestaje pitke vode i hrane, zbog čega će ključne potrepštine biti dostavljene vazdušnim putem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije