Ovo je dalmatinska ulica straha: "Ne izlazimo iz stana, turisti nam bježe, strepimo za živote..."

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je dalmatinska ulica straha: "Ne izlazimo iz stana, turisti nam bježe, strepimo za živote..."
Foto: Facebook / Ulica žrtava GPS-a u Trogiru

Ako budete putovali u Trogir, a niste iz tih krajeva i služite se navigacijom, lako je moguće da ćete u jednom trenutku vašim automobilom dospjeti u ulicu Put Balana, dugu 450 metara i široku oko dva metra.

"Ulica žrtava GPS-a" kako je zovu stanari koji u njoj žive često se zna naći u medijima zbog automobila koje najčešće voze turisti i uglavnom u njoj zaglave. Ali to nije jedini problem ove trogirske ulice.

Upravo je ova dalmatinska ulica već godinama jedna od najprometnijih i najbučnijih u cijelom Trogiru i to zbog enormne količine motora i skutera koji njome svakodnevno prolaze, iako u ulici postoje dva saobraćajna znaka o zabrani saobraćaja (osim za stanare).

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Najgore je, kažu nam oni, za vrijeme noćnih sati, i sva je sreća, da se još nije dogodila neka nesreća s težim posljedicama. Ljeti u vremenskom razdoblju od 8:30 do 11:00 i popodne od 18:00 do ponoći ovdje u prosjeku svaku minutu projuri jedan motor.

Mario Juranović, vijećnik Mjesnog odbora Čiovo već godinama sa stanarima upozorava policijsku stanicu Trogir s problemima i frustracijama stanara "ulice žrtava GPS-a", prenosi slobodnadalmacija.

Ulica žrtava GPS-a

Posted by Dnevna doza prosječnog Dalmatinca on Wednesday, August 11, 2021

"Problem je što u ulici ne postoje dvorišta nego stanari direktno iz dnevnog boravka izlaze na ulicu što predstavlja ogroman rizik posebno za djecu. Nažalost, svi dosadašnji apeli prema policijskoj stanici Trogir nisu urodili plodom, šokirani smo neredom i nebrigom ljudi kojima je posao sigurnost i povjerenje građana", kaže nam Juranović, baš u trenutku dok je ulicom na motoru prolazio jedan mladić.

U znak protesta stanari okolnih kuća su  blokirali ulicu koja im zadaje toliko briga i problema i zbog koje svaki put kad moraju izaći vani brinu hoće li ih pregaziti motor.

Ulica žrtava GPS-a

Posted by Tomislav Antolić Železo on Thursday, August 11, 2022

Još 2016. godine njih stotinu i jedan potpisalo je peticiju kojom su zahtjevali i apelirali da barem dva puta sedmično u vrijeme kad je saobraćaj motorima ulicom najgušći, djelatnici policijske stanice Trogir regulišu saobraćaj na primjeren način kad već znakovi ni postavljeni ležeći policajci i kamere vozačima motora ne znače ništa.

Samo u ljetnim mjesecima u "ulici Žrtava GPS-a" bude evidentirano preko 115 prekršaja, veliki broj sudionika u tim prekršajima pobjegne s mjesta nesreće. Posljednji incident dogodio se prije dvije sedmice kada je jedna stanarka jedva izvukla živu glavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije