Otvorene islamske obrazovne ustanove

Radiosarajevo.ba
Otvorene islamske obrazovne ustanove

U prisustvu vjerskih velikodostojnika i zvaničnika Srbije i Azerbejdžana, u Novom Sadu je otvorena crkva, a u Beogradu kompleks islamskih obrazovnih ustanova čiju izgradnju je donirao Azerbejdžan. 

U Beogradu je u četvrtak u okviru Bajrakli džamije otvoren kompleks obrazovnih institucija Islamske zajednice Srbije(IZS) čiju je izgradnju donirala Vlada Azerbejdžana i brojni dobrotvori. 

Vjerski velikodostojnici, među kojima su i reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, pozvali su na bratsku slogu među vjerama, javila je agencija Anadolija, prenosi Fena

Svi djeca Istoga

Na svečanosti priređenoj u Bajrakli džamiji, koja je simbolično počela puštanjem bijelih golubova, beogradski muftija Muhamed Jusufspahić rekao je da je ovo jedina džamija u Beogradu, dio starog Beograda, i da muslimani rođeni u prijestolnici Srbije zaslužuju mogućnost da se školuju u svom gradu. 

Svečanom otvorenju obnovljene zgrade islamskih obrazovnih institucija prisustvovali su i ambasadori Turske Ali Riza Čolak i SAD-a Marly Worlik

Ističući da je najopasnije udaljavanje jednih od drugih, reis Zilkić je rekao da je najviši stupanj solidarnosti muđusobno bratsko i komšijsko povjerenje koje nije uvijek na materijalnoj osnovi, već je podstaknuto mirom, zajedništvom i blagošću lijepe riječi. Patrijarh Irinej podsjetio je da su svi ljudi djeca istoga stvoritelja, i kao takvi braća, te da treba i da se ponašaju bratski i vole jedni druge. 

Smutno srpsko vrijeme

"Ova svetinja bila je nerazumno zapaljena i nanijeta je velika rana ne samo muslimanskom već i pravoslavnim narodima", rekao je srpski patrijarh i naglasio da je to je bilo u jednom smutnom vremenu u kojem je srpski narod proživljavao teške trenutke i da su neki izgubivši razum činili ono sa čime se narod nije slagao. 

U svom obraćanju predsjednik Uprave muslimana Kavkaza Alahšjukjur Pašazade i episkop Ruske pravoslavne crkve u Azerbejdžanu Aleksandar Šiein, istakli su visok nivo međureligijske tolerancije u Azerbejdžanu i da i tamo pored Islama ima pripadnika ostalih konfesija. Oni su izrazili očekivanje da će i Srbija nastaviti politiku tolerancije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije