Otpočela potraga za masovnom grobnicom kosovskih Albanaca

Radiosarajevo.ba
Otpočela potraga za masovnom grobnicom kosovskih Albanaca

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Međunarodna komisija za nestala lica otpočeli su danas iskopavanje u Rudnici, opština Raška, kako bi utvrdili da li postoji masovna grobnica, za koju se prema ranijim informacijama Tužilaštva vjeruje da je u njoj zakopano 250 tijela kosovskih Albanaca, ubijenih za vrijeme ratnih sukoba na Kosovu, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Na Rudnici se, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, vrše iskopavanja po metodama arheološke forenzike, kako bi se utvrdila eventualna vjerodostojnost informacija o postojanju masovne grobnice.

Uviđaju su prisustvovali i članovi Komisije za nestala lica Vlade Srbije, članovi Radne grupe za nestala lica kosovskih privremenih vlasti, pripadnici MUP-a Srbije, Euleksa i predstavnici Međunarodnog crvenog krsta.

Napominjući da su na ovoj lokaciji po četvrti put, po zahtjevu Tužilaštva za ratne zločine i EULEX-a, predsednik komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je ovo nastavak pretrage lokacije i da žele da "jednom detaljnom pretragom, do sada najsveobuhvatnijim iskopavanjima, otklonimo sve dileme vezane za ovu lokaciju".

Ističući da je mnogo informacija zadnjih godina bilo vezano za potencijalnu masovnu grobnicu, u Rudnici, Odalović je rekao da su "u nekoliko navrata prema informacijama od EULEX-a i od prištinske delegacije, postupali i radili pretrage lokacija na koje su oni ukazivali".

"Želimo da ovim što u narednih pet dana planiramo da uradimo stavimo tačku na sve ono što predstavlja bilo kakvu pretpostavku da damo odgovor na to pitanje, koje je ozbiljno i teško i ne želimo da se ponašamo prema njemu neodgovorno", rekao je Veljko Odalović.

Planovi Komisije za nestala lica, prema riječima Veljka Odalovića, su da se zaključno sa subotom okonča pretraga ove lokacije i da se saopšte javnosti svi detalji.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je još 2010. godine saopštio da su u saradnji sa EULEX-om, a prema izjavama svjedoka, kod mesta Majdan otkrili masovnu grobnicu.

Lokacija je pretraživana ranije, ali nije ništa pronađeno.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije