Otkriveno šta je smrdilo u Zagrebu i ima li posljedica po zdravlje građana

5
Radiosarajevo.ba
Otkriveno šta je smrdilo u Zagrebu i ima li posljedica po zdravlje građana
Foto: EPA-EFE / Zagreb

Nakon brojnih dojava o neugodnom mirisu u zapadnom dijelu Zagreba uzeti su uzorci, urađene su četiri analize, a tokom prva dva uzorkovanja unutar dvorišnog odlagališta CIOS-a u tragovima su identificirani spojevi ksileni iz skupine tzv. BTEX spojeva odnosno hlapljivih aromatskih organskih spojeva dok je intenzivan miris pri drugom mjerenju oslabio.

Tokom trećeg uzorkovanja na lokaciji 500 metara udaljenoj od prvog uzorkovanja, ispred Kauflanda na Jankomiru, nisu detektirani nikakvi spojevi, dok je četvrto uzorkovanje provedeno ponovno na lokaciji CIOS-a te ni tada više nisu detektirani nikakvi spojevi.

"Trajanje događaja i rezultati mjerenja izvan neposredne lokacije događaja ukazuju na vrlo nisku vjerovatnost posljedičnih akutnih ili odgođenih učinaka na zdravlje stanovnika Zagreba i stanovnika u blizini lokacije događaja, a osobama koje su bez zaštitne opreme bile prisutne neposredno na mjestu neželjenog događaja u trenucima najvećeg intenziteta neugodnog mirisa date su zdravstvene preporuke", navodi se u saopćenju Ureda za upravljanje hitnim situacija, piše Direktno.hr.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Županijski centar 112 zaprimio je u subotu navečer nekoliko prijava građana o širenju neugodnog mirisa u zapadnom dijelu, nakon čega su u Špansko i Malešnicu izašli policijski službenici, Gradske plinare Zagreb, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar."

Policija je detektirala izvor intenzivnog mirisa koji potječe s gomile drobljenog otpadnog materijala na lokaciji reciklažnog dvorišta C.I.O.S. grupacije na adresi Josipa Lončara 15.

Djelatnici NZJZ "Dr. Andrija Štampar" proveli su tokom noći uzorkovanje zraka u četiri navrata u vremenu od sat i pol, a analiza je na terenu potom provedena na prijenosnom terenskom plinskom kromatografu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije