Otkrivena ploča pjesniku Andreju Petkoviču

Radiosarajevo.ba
Otkrivena ploča pjesniku Andreju Petkoviču

Spomen-ploča makedonskom prosvjetitelju, pjesniku i lingvistu Andreji Petkoviču otkrivena je danas na zgradi na uglu Trpimirove i Zadarske ulice u središtu Rijeke, u kojoj je Petkovič 19 godina radio kao ruski carski konzul. 

Andreja Petkovič rodom je iz Velesa u Makedoniji, a studirao je u Sankt Peterburgu, odakle je dospio u službu ruske državne uprave. Poslan je u Rijeku kao konzul u doba najsnažnijeg razvoja i značaja toga grada u europskim razmjerima. Tu je dužnost obnašao od 1873. do 1892. godine. 

Irvin Lukežić s riječkoga Filozofskog fakulteta istaknuo je na svečanosti u Gradskoj vijećnici organiziranoj u povodu otkrivanja spomen-ploče da je Petkovič "značajna figura za unaprjeđenje hrvatsko-makedonskih odnosa". Istraživao je makedonski jezik, koji još nije bio standardiziran u 19. stoljeću, nego se usporedno služilo dijalektima pojedinih područja, podsjetio je Lukežić. 

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je Rijeka u to doba bila "puna konzulata zbog njezina tadašnjeg značenja".  Rijeka je uvijek bila grad multikulturalnosti i u njoj se uvijek podupirao rad zajednica nacionalnih manjina, a raznolikost se smatrala prednošću, istaknuo je Obersnel. 

Veleposlanik Makedonije u Hrvatskoj Dančo Markovski pročitao je telegram predsjednika Makedonije Đorgea Ivanova u kojem izražava zadovoljstvo zbog postavljanja te spomen-ploče. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije