Otkazani parlamentarni izbori u Makedoniji

Anadolija
Otkazani parlamentarni izbori u Makedoniji
AA / Arhiv
Poslanici parlamenta Makedonije odlučili su u srijedu poslije podne da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. juni ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Makedonski parlament otkazao je prijevremene izbore nakon što je većina glavnih političkih stranaka u zemlji poručila da će ih bojkotirati u znak protesta protiv navodnog vladinog prisluškivanja novinara i sudija.

Inače, ovo je drugi put da se odgađaju vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji koja se već duže od godinu dana suočava s dubokom političkom krizom.

Iako je parlament ranije bio raspušten, današnja sjednica je zakazana nakon što je Ustavni sud suspendovao sve predizborne aktivnosti.

Ustavni sud je ranije danas privremeno suspendovao sve aktivnosti vezane za izbore zakazane za 5. juni dok ne presudi da li je prošlomjesečno raspuštanje parlamenta bilo u skladu s Ustavom.

Parlament Makedonije nije odredio novi datum izbora.

Evropska unija (EU) je pozdravila suspenziju, navodeći kako se nisu stekli potrebni uslovi za održavanje izbora.

Izbornu listu za planirane izbore Državnoj izbornoj komisiji dostavila je samo vladajuća VRMO-DPMNE, koja je u ponedeljak započela i predizbornu kampanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije