Otac američke misice mogući ratni zločinac iz BiH

Radiosarajevo.ba
Otac američke misice mogući ratni zločinac iz BiH

Milenko Krstić, otac bivše Miss Oregona Danijele Krstić, priznao je krivnju pred federalnim sudom, navodeći da nije govorio istinu 1998. godine kada je aplicirao za status izbjeglice iz Bosne i Hercegovine. Naime, bosanski Srbin Krstić najvjerojatnije će biti protjeran iz SAD-a zbog optužbi da je sudjelovao u ratnim zločinima na području Bosne.

Još uvijek je nejasno kako će se ovaj slučaj odraziti na status njegove obitelji, ženu Branku i dvije odrasle kćerke, Aleksandru i 24-godišnju Danijelu. Potonja je 2009. godine izabrana za Miss Oregona i natjecala se za titulu Miss SAD-a na izboru u Las Vegasu.

Zelena karta
Američki mediji prenose povijest slučaja koji se poteže već pet godina, od kada je počela istraga u ovom slučaju, a jasno je da je 53-godišnji Krstić lagao o svojoj ulozi u vojsci kada je tražio “zelenu kartu” u SAD-u. Uglavnom, Krstić je prošle sedmice pred sudom priznao da je od američkih useljeničkih vlasti skrivao da je pet godina živio u Zvorniku, gdje je bio član Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (RS), ozloglašene postrojbe koja je sudjelovala u pokolju u Srebrenici.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu objavio je da je bio pripadnik vojne jedinice koja je tokom rata u BiH 1995. zlostavljala Bošnjake, i to 2005., šest godina nakon što se Krstić sa ženom i dvije kćerke naselio nedaleko od Portlanda u Oregonu.

Javni branitelj Christopher Schatz kazao je da nema dokaza da je Krstić osobno i svjesno sudjelovao u pokolju u Srebrenici, a da je od dolaska u SAD-u vrijedno radio i bio koristan član zajednice. Presuda u ovom slučaju bit će donesena 27. avgusta.

Na nekoliko sličnih procesa u SAD-u sudovi su odbacivali optužbe, nakon što im je predočeno da u zahtjevu za azil pitanje nije jasno postavljeno, odnosno traži se odgovor je li podnositelj zahtjeva nekada služio u nekoj stranoj vojsci. Optuženi su na to, po pravilu, odgovarali da nisu. Širom SAD-a sudi se većem broju Srba iz Bosne i Hercegovine po sličnim optužnicama, od kojih nijedna nije za ratne zločine, prenosi Slobodna Dalmacija.

slobodnadalmacija.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije