Osuđeni za atentat na Pukanića ostaju u pritvoru

Radiosarajevo.ba
Osuđeni za atentat na Pukanića ostaju u pritvoru

Dvojica nepravonažno osuđenih zbog ubistva novinara Ive Pukanića, Robert Matanić i Slobodan Đurović, ostaju u pritvoru, odlučio je zagrebački Županijski sud odbacivši zahtjev njihovih branitelja za puštanje na slobodu, prenosi Fena.
 
Branitelji su zatražili puštanje iz pritvora, tvrdeći da su Matanić i Đurović od 29. oktobra nezakonito iza rešetaka jer su istekle maksimalne tri godine, koliko ih se po zakonu može držati u pritvoru.
 
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je iza zatvorenih vrata odbacilo tu argumentaciju i Matanića i Đurovića zadržalo u pritvoru u Remetincu, doznaje se od glasnogovornika suda Krešimira Devčića koji nije upoznat s obrazloženjem odluke.
 
Đurovićev branitelj Željko Žganjer najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu.
 
"Smatramo da je sud još potkraj listopada trebao odlučivati o produljenju pritvora te da su naši branjenici po sili zakona trebali biti pušteni na slobodu, odnosno da su proteklih gotovo mjesec dana nezakonito u pritvoru. Stoga ćemo se žaliti Vrhovnom, a bude li trebalo, i Ustavnom sudu", izjavio je za Hinu Žganjer.
 
 Odvjetništvo, s druge strane, smatra da su Matanić i Đurović zakonito zatvoreni te da im pritvor automatski traje tri i po godine.
 
Žganjer smatra da Vrhovni sud treba razjasniti različita pravna tumačenja maksimalnog pritvorskog roka, o čemu se od donošenja novog ZKP-a više puta raspravljalo u pravničkim stručnim krugovima.
 
Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora, a Đurović na 15 godina, zbog optužbi da je bio veza ubica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za ubistvo novinara i suvlasnika sedmičnika Nacionala navodno platio 1,5 miliona eura.
 
Za ubistvo Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića početkom novembra prošle godine još su osuđeni Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina zatvora, Bojan Gudurić na 30 te Željko Milovanović na 40 godina.
 
Slučaj je na Vrhovnom sudu koji mora odlučiti o žalbama na prvostepenu presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije