Osuđen bivši šef Kosovske obavještajne agencije: Zloupotrebljavao službenu dužnost

0
Radiosarajevo.ba
Osuđen bivši šef Kosovske obavještajne agencije: Zloupotrebljavao službenu dužnost
AA / Turski specijalci na Kosovu

Osnovni sud u Prištini osudio je bivšeg šefa Kosovske obavještajne agencije Dritona Gashija na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog nezakonite deportacije šest turskih državljana koji su imali boravišnu i radnu dozvolu na Kosovu.

Prema optužnici, koju je podiglo Specijalno tužilaštvo Kosova, Gashi je zloupotrijebio službenu dužnost tako što je preporučio oduzimanje boravišne dozvole i neizdavanje dozvole za jednog od turskih državljana jer "predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost".

Optužbe su oslobođeni bivši direktor Odjela za državljanstvo, azil i migracije u kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Valon Ramadani i bivši direktor Uprave za migracije i strance u okviru granične policije Rahman Sulejmani.

Udes na Otoci: Stvorile se velike gužve

Udes na Otoci: Stvorile se velike gužve

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo je u februaru 2021. godine podiglo optužnicu protiv ove trojice bivših funkcionera nakon što je u velikoj akciji Kosovske policije i kosovske obavještajne agencije uhapšeno šest turskih državljana.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch kritikovala je kosovske vlasti u vezi tih hapšenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije