Osuđen bivši pobjednik Supertalenta: Ukrao je čak 140.000 eura

0
Radiosarajevo.ba
Osuđen bivši pobjednik Supertalenta: Ukrao je čak 140.000 eura
Foto: Nova TV / Petar Bruno Basić

Zbog serije razbojništava tokom prošle godine, a koje je odradio po Zagrebu i pričinio preko 140.000 eura (273.835 KM) štete, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici sporazumno je osuđen na šest godina zatvora Petar Bruno Basić, posrnuli fitness trener i nekadašnji pobjednik "Supertalenta", prenosi Jutarnji.hr.

U visinu kazne koju je dogovorio s velikogoričkim tužiteljima bit će mu uračunato vrijeme koje do sada proveo u istražnom zatvoru, a sudske troškove ne mora platiti. Ali zato mora podmiriti sve postavljene imovinsko-pravne zahtjeve. Na upit predsjednice sudskog vijeća o bračnom stanju i imovini, Basić je otkrio da je razveden i da nema djece niti imovine.

Podsjetimo, Basić, koji je 2016. godine zaradio 200.000 kuna kao pobjednik Supertalenta, od septembra se nalazi iza rešetaka remetinečkog zatvora zbog serije razbojništava u zlatarnice koje je odradio s francuskom kapicom na glavi.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Operirao je po zlatarnama, benzinskim pumpama, mjenjačnicama, ali i restoranima brze hrane i sve je odrađivao prema istom scenariju - uz prijetnju pištoljem zaposlenicima otuđivao je novac, a zlatare je špricao suzavcem.

Unatoč nesnosnim vrućinama, nosio je košulje dugih rukava, valjda kako bi prikrio tetovaže koje ima na rukama. Na glavi je uvijek nosio francuske kapice različitih boja, a lice si je "štitio" dioptrijskim naočalama. Ukradenu zlatninu uglavnom je prodavao, a dio možda i poklonio.

Petar Bruno Basić tokom pljačke

Na jednoj od snimaka videonadzora vidi se kako početkom jula dolazi bijelim Citroen Jumperom do trgovačkog centra. Uzima velika transportna kolica za kupovinu te na njih, u maniri poštenog kupca, stavlja veći vrtni bazen, dvije ležaljke, roštilj, dvije stolice, suncobran te prijenosnu klimu. I umjesto da se zaustavi na blagajni i plati 2.254 eura (4.408 KM) koliko sva ta roba vrijedi, Basić je samo ležerno produžio iz trgovine van bez plaćanja. Stvari je potom ukrcao u vozilo kojim se dovezao te sve otpremio kod partneričine majke, navodno kao znak darežljivosti, poštovanja...

Istražitelji su mu ušli u trag nakon što su medije preplavile snimke jedne njegove razbojničke akcije, a u Basića su nakon iscrpnog istraživanja uprli prstom i zaključili da je lopov koji je na tuđi račun živio na visokoj nozi – kockao je, putovao i hranio se po restoranima.

"Prilikom počinjenja navedenih kaznenih djela, osumnjičeni bi se do navedenih objekata dovezao automobilom na koji je stavio nepripadajuće registracijske pločice koje je ranije otuđio s drugih vozila. Maskirao bi se na način da bi na glavu stavio francusku kapu i na oči dioptrijske naočale. Novac koji je zaradio od prodaje otuđenog zlata, trošio bi na kockanje, putovanja i luksuzni način života", kazali su tada iz PU zagrebačke.

Posrnuli fitness trener po zanimanju je tehničar za špediciju i logistiku, a iako nije radio, čini se da nikome u njegovu okruženju nije bilo čudno odakle mu tolika galantnost. Djevojku je vodio na putovanje u Egipat, rado joj je poklanjao zlatninu... a ona je mislila da zarada za te stvari potječe od njegovog klađenja jer je, navodno, ogrezao o online igre na sreću.

Petar Bruno Basić tokom pljačke

Inače, u jesen 2017. mediji su pisali da je Basić postao vojnik Hrvatske vojske. Ponosno je položio zakletvu u 20. naraštaju vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi, a glavna motivacija za prijavu mu je bila, kako je tad otkrio sedmoj sili, njegov otac koji je bio nekad zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Glavnog štaba HV-a i koji je svoj veliki obol dao u ratnom vihoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije