Oštra poruka Vučiću iz Brisela: ‘On i dalje povlađuje Rusiji, a prima novce od...'

5
Radiosarajevo.ba
Oštra poruka Vučiću iz Brisela: ‘On i dalje povlađuje Rusiji, a prima novce od...'
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Zastupnica Europskog parlamenta iz grupe Zelenih Gwendoline Delbos-Corfield poručila je u petak da ona i njezine kolege očekuju od vlasti u Srbiji da odmah objasne svoja proruska stajališta, ukazavši da su ona neprihvatljiva dok Beograd istodobno koristi sredstva Unije u pretpristupnom procesu.

"Neprihvatljivo je da predsjednik (Aleksandar) Vučić i dalje povlađuje Rusiji, a prima sredstva Europske unije u sklopu procesa pristupanja. Proruski glasovi posebno su glasni upravo sada u Srbiji", napisala je Delbos-Corfield na Twitteru, istaknuvši da to izaziva "veliku zabrinutost".

"Vlada je poslala opasnu poruku time što se nije uskladila sa sankcijama EU-a protiv Rusije. Istovremeno, znamo da je većina Srba protiv rata i da su mnogi već izišli na ulice protestirati protiv invazije Ukrajine", istaknula je u nizu objava na Twitteru.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Ona je poručila kako je potrebno da srbijanske vlasti uvedu sankcije Rusiji, kao što su to učinile države članice EU, navodi portal European Western Balkans (EWB) koji je prenio i njezine tvitove.

Portal EWB podsjetio je da prošle sedmice devetero eurozastupnika iz liberalne grupe Obnovimo Europu poslalo pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i šefu eurodiplomacije Josepu Borrellu u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU-a dok se Srbija ne uskladi s pozicijama Unije i njezinim odnosu prema Rusiji.

Srbijanski predsjednik Vučić istaknuo je, nakon susreta s njemačkom šeficom diplomacije Annalenom Baerbock, da od početka napada na Ukrajinu nije imao nijedan osobni kontakt s ruskim dužnosnicima, te da se "nema od čega distancirati", jer je pozicija Srbije prema Ukrajini jasna, prenosi Hina.

"Srbija će biti i ostati na poziciji međunarodnog javnog prava, jer je to ono što ojačava položaj Srbije kao zemlje koja poštuje međunarodno pravo", poručio je Vučić, naglasivši da će Srbija "čuvati mir i stabilnost u regiji", ali "uvijek poštujući norme međunarodnog i javnog prava".

Srbija je početkom marta glasala za rezoluciju Opće skupštine UN-a, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, kojom je osuđena invazija Rusije na Ukrajinu, ali je službeni Beograd istaknuo da Moskvi zbog očuvanja nacionalnih i ekonomskih interesa neće uvoditi sankcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije