Ostavljenu bebu je prepoznala baka i prijavila policiji

Radiosarajevo.ba
Ostavljenu bebu je prepoznala baka i prijavila policiji
Nakon što je policija privela roditelje djevojčice Katarine, ostavljene prije sedam dana ispred župnog ureda u Brestju, sedmomjesečna beba i njezin trogodišnji brat zbrinuti su u Dječjem domu u Nazorovoj ulici u Zagrebu.

Kako piše RTL, njihov susret nakon osam dana razdvojenosti bio je pun ljubavi.

"Dječak se jako razveselio curici, curica se jako razveselila dječaku. Mi smo ih pustili da se igraju jedan period sami. On je čak malenoj davao autiće da se igra s njima. Ono što vidimo je da su oni prisni, da jesu razvili neku emocionalnu povezanost oboje", rekla je Sandra Tolić, psihologinja Dječjeg doma Zagreb.

Baka, koja je prva i dojavila policiji identitet napuštene djevojčice, najavila je borbu za skrbništvo.

"Kad sam čula šta je učinila, htjela sam je udaviti. Rekli su da dijete ne može biti s nama jer nema svoju sobu. Uostalom, suprugova mirovina je mala, a s nama živi i naš najstariji sin, koji je invalid. Nije to bio prvi put da tako negdje ode, sama ili sa djecom i da je nema po nekoliko dana. Znala se po noći, dok djeca spavaju, iskrasti preko noći i otići negdje. To je bilo dok je sin radio po terenu. Ona pak nikad nigdje nije radila. Znala je dobiti socijalnu pomoć, a šest mjeseci je dobivala i porodiljni dok nije izgubila pravo na njega", objasnila je baka.

Priznaje da i njezin sin ima problema s alkoholom i kaže da su ga nekoliko puta nagovarali da ide na liječenje. Tvrdi da je počeo piti nakon sto se "spetljao" sa snahom prije sedam godina. Kako je ona tad još bila maloljetna, vjenčali su se tek nakon što je navršila 18 godina i to u tajnosti, njima nisu ni rekli.

"Nikad nismo upoznali nikoga od snahine obitelji, ni njenu majku, koja je prije nekoliko godina preminula, ni njenu sestru. One su obje odmalena bile prepuštene ulici, niko za njih nije brinuo, zato nije završila ni osnovnu školu", govori baka za 24satahr.

Kaže da snaha nije mnogo marila za djecu, no uvijek bi ih sredila kad bi izlazila negdje. Tako je bilo i tog četvrtka. Curica se od majke, kaže ona, od rođenja nije odvajala i bila joj je jako privržena. 

Psiholozi se slažu da je djeci sad najvažnije osigurati sigurnu i stabilnu okolinu. Protiv njihovih roditelja podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je sudac djelomično prihvatio i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor. Majku (22) i oca (35) tereti se za kaznena djela napuštanja djeteta i povredu djetetovih prava, izvijestilo je u petak državno odvjetništvo.

Sumnjiči ih se i da su od 2014. do jula 2017. djecu ostavljali bez nadzora i skrbi u opasnim situacijama, piše RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije