Osnovana Komunistička partija Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Osnovana Komunistička partija Hrvatske

U Registar političkih stranaka Republike Hrvatske upisana je nova stranka, Komunistička partija Hrvatske.

Sjedište joj je u Umagu, a u Registar je upisana pod brojem 261. U online Registru na internetskoj stranici Ministarstva uprave ne vidi se kad je upisana, a Novi list, koji je o tome sinoć objavio vijest, navodi da je registrirana s jučerašnjim datumom. 

Osnivanje nove stranke najavljeno je na 33. obljetnicu smrti Josipa Broza Tita 4. maja ove godine u Kumrovcu, gdje je održan i osnivački kongres 25. maja, na dan kad se obilježavao Titov rođendan. 

Inicijator osnivanja stranke i njen predsjednik, navodi Novi list, umaški je ugostitelj Radoslav Ilić koji voli koristiti svoje konspirativno ime Mrki, vlasnik obrta za ugostiteljstvo »Tito« i istoimenog caffe bara. Ilić Mrki posljednjih je godina u javnosti bio prisutan kao organizator Titove štafete koja je kretala iz Umaga, odredište joj je bio Beograd. Taj je 71-godišnjak aktivan i u Društvu »Josip Broz Tito«. 

Prvi pokušaj osnivanja komunističke partije u Hrvatskoj, kako javlja Fena, bio je 29. novembra  2005. u Vukovaru, ali inicijatori nisu uspjeli skupiti stotinu osnivača koliko ih je najmanje potrebno za osnivanje i registraciju političke stranke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije