Oslobođeni Ivan Čermak sletio u Zagreb

Radiosarajevo.ba
Oslobođeni Ivan Čermak sletio u Zagreb

Ivan Čermak, hrvatski general koji je oslobođen svih optužbi, u petak navečer je iz Haga vladinim avionom doputovao u Zagreb. 

Na aerodromu ga je srdačno dočekala premijerka Kosor, nakon čega se Čermak obratio novinarima:  

"Svi smo bili u šoku, bili smo jako iznenađeni. I Gotovina i Markač su svjesni da je ovo velika nepravda i nismo je očekivali. Kada sam čuo presudu Gotovini bio sam toliko šokiran da nisam bio ni svjestan da sam se ustao", izjavio je Čermak ističući kako je ovo prvo poluvrijeme te da sad treba okupiti hladne glave i proučiti što nije odrađeno kako treba, u što se uplela politika, u čemu su pogriješili odvjetnici i što treba dalje raditi.

Na pitanje je li se poslije presuda pozdravio s Gotovinom i Markačom, Čermak je kazao da jeste, te je naveo kako su presudu podnijeli stoički no da im nije bilo lako već mučno.

"Obećao sam im da ću vani biti njihova produžena ruka u obrani", kazao je Čermak dodajući kako i njega čeka druga runda, prenosi Danas.hr.

Predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Antu Gotovinu na 24, a Mladena Markača na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina, Alphonse Orie ustvrdio je da tužiteljstvo u slučaju generala Ivana Čermaka nije dokazalo da je sudjelovao u planiranju i provođenju zločinačkog pothvata. Utvrdio je i kako je Čermak doista, kako je tvrdila njegova obrana, na području oslobođenom u "Oluji" radio na normalizaciji života za civilno stanovništvo, obnovi infrastrukture te da je nevin po svim točkama optužnice.

Čermak je,  bio savjetnik predsjednika dr. Franje Tuđmana tijekom 1990. i 1991., a od 1991. do 1993. bio je i pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška.

U Oluji je imenovan za zapovjednika Zbornog mjesta Knin i trebao je nakon Oluje stvoriti uvjete za normalan život i obnovu gospodarstva u Kninu.

Zajedno s generalom Markačem dobrovoljno je otišao u u Haag 2004. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije