Oslobođen navodni šef trgovaca drogom

Radiosarajevo.ba
Oslobođen navodni šef trgovaca drogom

Sud u Ljubljani osudio je na zatvorske kazne između 10 i četiri godine optužene za sudjelovanje u međunarodnoj trgovini kokainom i pranje novca, a dio optuženih oslobođeno je, među njima i prvooptuženi, prenosi Fena.

U prvostepenoj presudi 17-orici optuženih u slučaju Balkanski ratnik, koji se odnosi na ilegalnu trgovinu kokainom međunarodnih razmjera i pranje ilegalno zarađenog novca iz trgovine narkoticima, dio optuženih osuđen je na kazne između 10 i četiri godine zatvora. Riječ je o kuririma koji su uhvaćeni u Italiji.

Oslobađajuće prvostepene presude izrečene su međutim ostaloj 12-orici optuženih, među njima i prvooptuženom Draganu Tošiću, vlasniku više lokala u Ljubljani za kojega se sumnjalo da je vođa slovenskog dijela mreže trgovine drogom na čijem je čelu tzv. "kralj kokaina" Darko Šarić.

Sud je pri oslobađajućoj presudi Tošiću i ostalima uvažio činjenicu što su na sudu odbačeni dokazi dobiveni tajnim nadzorom njihovih elektronskih komunikacija u Srbiji i Sloveniji, dok ostali predočeni dolazi koji se odnose na navodno krijumčarenje droge u Italiji i Urugvaju nisu bili dovoljni za osuđujuću presudu, prenijela je Hina.

Državno je odvjetništvo najavilo žalbu na presudu.

Slučaj Balkanski ratnik u kojem se sumnjalo u veliku zločinačku organizaciju koja se bavi međunarodnom trgovinom kokainom i pranjem zarađenog novca u Sloveniji, otvoren je spektakularnim hapšenjima Tošića i ostalih optuženika u maju 2010. godine. Suđenje je otpočelo godinu dana kasnije, uz velike mjere sigurnosti, a zbog sporog odvijanja procesu je prijetilo da uđe u zastaru.

Državno je odvjetništvo za sve optužene zahtijevalo 180 godina zatvorske kazne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije