Osama bin Laden 1986. boravio u Beogradu?

Radiosarajevo.ba
Osama bin Laden 1986. boravio u Beogradu?
Bin Laden nije uspio u svojoj "jugoslavenskoj misiji"? (Arhiv)

Vođa Al-Kaide Osama bin Laden u Beogradu je bio nakon posjete Zagrebu, u junu 1986. godine, a došao je nabaviti oružje za borbu protiv Rusa u Afganistanu te se predstavio kao agent američke tajne službe CIA-e.

Bivši generalni direktor Savezne direkcije za promet roba (SDPR) Jovan Čeković izjavio je kako je Osama bin Laden u došao u Beograd kako bi kupio oružja u vrijednosti 100 miliona dolara, no dobio je odbijenicu jugoslavenskih vlasti, jer oni nisu željeli prodati oružje koje bi bilo iskorišteno za rat protiv SSSR-a, piše Press.

"Osama bin Laden je 1986. godine bio u Beogradu i o tome postoji pisani trag u SDPR, jer je bila praksa da svaki dolazak stranaca bude evidentiran", rekao je Čeković te dodao kako se Bin Laden tada predstavio kao agent CIA-e, što je zabilježeno i u službenim dokumentima.

Čeković je nekoliko godina kasnije vidio dokument u kojem je pisalo što je Bin Laden želio kupiti u Beogradu, a najzanimljivije su mu bile mreže za bunkere.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije