Organizatoru Parade u Crnoj Gori neprestano prijete

Radiosarajevo.ba
Organizatoru Parade u Crnoj Gori neprestano prijete

Policija radi bezbjednosnu procjenu LGBT aktiviste i organizatora prve Parade ponosa u Budvi Zdravka Cimbaljevića, koji danima dobija na desetine prijetećih poruka.

CG: Objavljena čitulja organizatoru Parade ponosa

Iz Uprave policije sinoć je nezvanično rečeno da je u toku izrada procjene bezbjednosti za Cimbaljevića, ali i za još troje aktivista NVO LGBT Forum Progres, kojma se takođe prijeti.

“Do tada ću se truditi da ne budem upadljiv. To je bila i njihova procjena, da se puno ne krećem ulicama koje su rizične”, rekao je Cimbaljević.

Najviše pretnji dobija upravo na Facebooku, jer, kako je istakao, oni koji prijete misle da ih policija neće lako otkriti.

“Prijetnje stižu svaki dan, dnevno i do 15 pretežno preko Facebooka, zato što misle da tu ne mogu biti otkriveni. Troje aktivista za koje sam tražio procjenu takođe su bili u policiji, vidjećemo kakva će biti njihova procjena”, rekao je on.

Na dan održavanja parade u Budvi i dan kasnije, primio je oko 100 prijetećih poruka. Cimbaljević još nije tražio policijsku pratnju, kako građani ne bi pomislili da “samo želi da se pravi važan”.

“Neprijatno mi je da tražim obezbjeđenje, jer vas onda ljudi neprijatno gledaju misleći da to radite da biste se pravili važni. Čekaću policijsku procjenu, pa kako oni odluče, ako mi se do tada nešto ne desi”, rekao je Cimbaljević.

Uprkos tome, Vijesti saznaju da je policija ipak motrila na njega, kako bi ga sačuvala od mogućeg napada.

“Čitav dan je imao policijsku pratnju. Niko nema pravo da nekog maltretira i da mu prijeti zbog njegove seksualne orjentacije. Zbog toga ćemo mi uraditi ono što možemo i za što imamo ovlaštenja. Trenutno se radi procjena njihove bezbjednosti, to su vrlo kompleksne stvari i treba uzeti u obzir više elemenata. Dok se procjena ne završi obezbijedićemo sve što treba da budu bezbjedni”, rečeno je Vijestima iz Uprave policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije