Organizator puta u Međugorje: "Danas sam sahranio majku. Odustao sam u zadnji trenutak"

2
Radiosarajevo.ba
Organizator puta u Međugorje: "Danas sam sahranio majku. Odustao sam u zadnji trenutak"
Fakt.pl/ Screenshot / Svjedok o nesreći u Hrvatskoj

Jaroslaw Milkowski iz Varšave koji već devet godina vodi ured "U brata Jozefa" za poljske je medije kazao kako je on bio organizator puta u Međugorje i kako je i sam trebao biti u autobusu koji je sletio s A4 u Hrvatskoj, ali, u tome ga je spriječila lična tragedija.

"To je za mene vrlo bolna stvar. Pogotovo jer sam upravo danas sahranio majku. Sada sam se vratio sa sprovoda i idem na policiju. Zaista mi je teško, ali nepoznati su Božji sudovi koje proživljavamo", kazao je za Fakt Jaroslaw.

Prema podacima koje je rekao medijima, skupina hodočasnika sastala se u petak, 5.a ugusta oko 15 sati u gradu Czestochowa koji je najpoznatiji po svetištu Jasna Gora. Tamo su nakon molitve svi krenuli autobusima u Međugorje. Jaroslaw je putovanje otkazao zbog smrti svoje majke.

"Vozio sam dio grupe iz Varšave u Czestochowu, ali zbog majčina sprovoda nisam išao s hodočasnicima. Trebao sam im se kasnije pridružiti, imao sam avionsku kartu", ispričao je Jaroslaw.

Nakon mise na Jasnoj Gori, bus s hodočasnicima uputio se prema poljskoj granici. Prije granice s Češkom stali su nešto pojesti, a potom su preko Češke, Slovačke i Mađarske krenuli prema Međugorju. Do mjesta su trebali stići nakon više od jednog dana putovanja, u subotu između 13 i 15 sati. Kako uvjerava organizator, pauze su bile predviđene svaka tri sata.

Jaroslawa prijatelji zovu brat Jaroslav, ali, on je laik koji se brine za hodočašća u Međugorje.

U organizaciji putovanja pomogla mu je časna sestra iz sela Jedlnia, 89 km južno od Varšave, s kojom se susreo u mjesnoj kapeli. U autobusu su bili hodočasnici iz sela Jedlnie, Sokolowa Podlaskog, Konina i Radoma, a među njima je bio i prijatelj organizatora, svećenik iz Konina i časna sestra iz Jedlnia.

"Sestra je imala popis sudionika. Išla je s njima. Platio sam osiguranje, smještaj u pansionu", nabraja Jaroslaw.

Jaroslaw kaže da već godinama sarađuje s prijevozničkom firmom iz Plonska u organiziranju hodočašća autobusima.

"Nisam imao primjedbi, pouzdana firma", naveo je.

U petak je jedan vozač vozio autobus iz Czestochowa do poljske granice. Na granici s Češkom u mjestu Mszana zamijenila su ga druga dva vozača. Autobus je po noći trebao putovati bez zaustavljanja, a hodočasnici su u Međugorje trebali stići u subotu oko podneva. Nisu stigli.

" U subotu u šest ujutro dobio sam informaciju o nesreći... Sada idem u policiju na ispitivanje. Molite za sudionike hodočašća"; poručio je na kraju Jaroslaw, prenosi Jutarnji list.

U nesreći je smrtno stradalo 12 osoba iz autobusa, među kojima je i vozač autobusa, svi državljani Poljske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije