Optužnica protiv Nike Lozančića zbog prevare

Radiosarajevo.ba
Optužnica protiv Nike Lozančića zbog prevare

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv Nike Lozančića (1957.) zbog počijenja kaznenog djela protiv imovine prevarom.

Na taj se način optuženik nepripadno materijalno okoristio za iznos od oko 600.000,00 kuna za koji je oštetio Proračun Republike Hrvatske. Predloženo je da mu se oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom. Na teret mu se stavlja da u namjeri da se nepripadno materijalno okoristi, od 2. februara 2000. do 14. septembra 2009. u Zagrebu, nakon što je na temelju rješenja Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske od 3. maja 1999. kao vojni osiguranik stekao pravo na invalidsku penziju, nije početkom februara 2000. obavijestio navedeni Fond da se kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nalazi u osiguranju od 3. februara 2000.

Naime, optuženik je znao da je dužan prijaviti svaku promjenu nastalu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utiču na pravo ili na obim korištenja prava penzije i da sticanjem osiguranja kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH gubi pravo na isplatu mirovine. Djelatnici Fonda su mu u navedenom razdoblju, ne sumnjajući u valjanost rješenja od 3. maja 1999. i njegovo pravo na penziju, s osnove invalidske penzije neosnovano isplaćivali 5.248,12 kuna mjesečno i to sve zaključno do 31.avgusta 2009. Nakon toga, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je donio rješenje kojim se okrivljenom obustavlja isplata invalidske penzije s danom 2. februara 2000, javlja Hrvatska radiotelevizija.

ftv/radiosarajevo.ba





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije